Denník N

Herec Geišberg na proteste: Laššáková je výsmechom všetkému, čo ľudia na námestiach žiadali

Foto - Tasr
Foto – Tasr

Herec Marek Geišberg prečítal na proteste Za slušné Slovensko v Martine prejav aj za celé martinské Slovenské komorné divadlo.

Dobrý deň!

Deň pred vyslovením dôvery “novej” vláde sa objavila výzva Žiadame okamžitý kultúrny reparát! Predstavitelia kultúrnej obce žiadali Ľubicu Laššákovú, aby odstúpila z funkcie ministerky kultúry. Jej nominácia bola totiž výsmechom všetkému, čo ľudia na námestiach od politikov žiadali. Tlak verejnosti priniesol zmenu na postoch predsedu vlády a ministra vnútra. A na Petra Pellegriniho sa s očakávaním upierali zraky celého Slovenska.

Stačilo pár hodín, aby bolo viac než jasné, že politický kurz sa nemení. Od nástupu novej vlády prešlo desať dní. Neotriasli Slovenskom, ani svetom.

Naopak. Začala sa okamžitá normalizácia.

Na jednej strane novinári denne odhaľujú nové korupčné kauzy, na strane druhej sú prešetrovaní ľudia, ktorí tieto skutky oznámili. Kauzy ostávajú kauzami, nedotknuteľní ostávajú nedotknuteľnými, dokonca sa zdá, že v ohrození je aj verejnoprávnosť médií a Robert Fico sa nám smeje do tváre.

Stojíme tu dnes preto, aby sme vám pripomenuli, že toto sme nechceli. Chceli sme elementárnu slušnosť a rešpekt. A už neveríme, že sa jej od vás dočkáme.

Vyše dvetisíc osobností dnes žiada výmenu ministerky kultúry. Nie, nie je najväčším problémom súčasnej vlády.  Ale je jasným signálom, že ste to so zmenou nikdy nemysleli vážne.

Slovensko dostalo šancu na reparát. Ale vy reparát nechcete.  Vzájomne sa držíte v šachu, táto krajina je vaším rukojemníkom a vám to vyhovuje. My ale na reparáte trváme.

Všetci, čo dnes stojíme na námestiach po celom Slovensku. Všetci, ktorí sme Za slušné Slovensko.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie