Denník N

Organizátorka protestov v Holandsku: Musíme pokračovať, inak sa nedá

Diana Quirschfeld spolu s Petrom Fabianom, Michalom Malenčíkom, Alenou Lenkovou a ďalšími Slovákmi po piaty raz organizujú protesty v Holansku. Quirschfeld je vydatá, žije v Utrechte a pracuje v neziskovom sektore. Foto: Martin Ducháč
Diana Quirschfeld spolu s Petrom Fabianom, Michalom Malenčíkom, Alenou Lenkovou a ďalšími Slovákmi po piaty raz organizujú protesty v Holansku. Quirschfeld je vydatá, žije v Utrechte a pracuje v neziskovom sektore. Foto: Martin Ducháč

Diana Quirschfeld spoluorganizuje protesty Za slušné Slovensko v Holandsku. Má pracovné skúsenosti z Ruska a hovorí, že vystrihovať demonštrantov proti Smeru z večerných správ RTVS je už aj na ruské pomery priveľa.

Do akej miery sa koordinujete s organizátormi na Slovensku?

V plnej miere, sme v kontakte každý deň. Ešte 5 minút pred začiatkom som sledovala, či do nášho chatu niečo nové nepribudlo.

Prečo ste sa rozhodli organizovať zhromaždenia mimo Slovenska?

Začali sme preto, lebo sme boli veľmi pobúrení. V prvom rade sme sa chceli stretnúť s ďalšími Slovákmi a uctiť si spoločne pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pokračujeme, pretože nám na to dali politici dôvod. Nedá sa inak.  Jednak je zarážajúca vražda samotná, ale reakcia politikov na ňu bola úplne cez čiaru. Milióny na stole ako vo westerne nás nemohli nechať nečinnými, nemôžeme sa zastaviť.

Máte rovnaké požiadavky ako protestujúci na Slovensku?

Áno, požiadavky tohto zhromaždenia sú odpolitizovanie polície. To sa musí začať tým, že odstúpi jej prezident Tibor Gašpar. Táto požiadavka je jednotná naprieč všetkými zhromaždeniami.

Posledné dni sa odohralo niekoľko udalostí v RTVS. Jedna z najskúsenejších novinárok Oľga Baková dostala výpoveď. Na druhej strane Gustáv Murín, človek s konšpiračným vyjadrovaním, má spolupracovať na relácii o dianí vo svete. Máte v pláne poukázať aj na tento problém a požadovať napríklad odvolanie Jaroslava Rezníka?

Ešte do stredy sme o tom neuvažovali, ale to, čo sa stalo v posledných dňoch, je neprijateľné. Napríklad to, že RTVS vo večerných správach vystrihla plagáty proti Smeru, ktoré držali demonštranti počas zasadnutia vlády v Sabinove. (V prvých správach o 16:00 ešte boli, vo večernom vydaní už nie, pozn. redakcie). Žila som rok v Rusku, a podľa môjho názoru by to bolo už aj na ruské pomery priveľa. Jednoducho mi to pripadá neakceptovateľné a práve to je to, čo burcuje ľudí ďalej. Nielen samotná vražda, ale aj reakcia politikov a polície, tiež to, že neboli implementované návrhy Európskej Únie prostredníctvom delegácie, a samozrejme aj reakcia špeciálneho prokurátora. 

Prvé štyri zhromaždenia sa konali v Haagu, tentoraz ste sa presunuli do Amsterdamu. Z akého dôvodu?

Mali sme pocit, že tým dáme možnosť prísť viac ľuďom. Niektorí zo severu krajiny nám písali, že na siedmu prísť do Haagu nestíhajú, a chceli sme im vyjsť v ústrety.

5. apríl 2018 – Za slušné Slovensko v centre Amsterdamu. Slováci v Holandsku prišli po piaty raz. Foto: Martin Ducháč

Bola účasť nižšia alebo vyššia ako predošlé týždne?

Najviac ľudí prišlo prvýkrát, okolo 150 ľudí. Odvtedy príde pravidelne približne 50 ľudí.

Aký typ ľudí chodí na zhromaždenia? Ide skôr o mladých, študentov, alebo naprieč všetkými generáciami?

Dnes je tu veľa mladých ľudí, asi to je aj tým, že v Amsterdame je veľa študentov, zatiaľ čo v Haagu robí veľa ľudí v medzinárodných organizáciach. Mám pocit, že v Haagu bolo viac starších, a čo mňa veľmi potešilo, boli tam aj rodiny s deťmi. Zo zhromaždení je vidno, že to, čo sa na Slovensku deje, je také dôležité, že mnohí ľudia, ktorí politiku až tak nesledovali, boli vyburcovaní nielen vraždou Jána a Martiny, ale práve drzou reakciou politikov.

Máte šancu niečo zo zahraničia cez zhromaždenia ovplyvniť?

Je to vec ktorú intenzívne riešime aj s ostatnými mestami v zahraničí. Uvažujeme nad tým, čo dokážeme urobiť na európskej úrovni. Napríklad máme bližšie k Európskemu parlamentu a vieme preto bojovať na týchto frontoch. Aj preto sme spoločne sformovali list pre Európsky Parlament, ktorý sme dnes čítali a zároveň chceme podporovať občiansku angažovanosť aj u ľudí, čo žijú v zahraničí. Pretože veľa ľudí je takých, ktorí sa chcú vrátiť na Slovensko, ale veľa je tiež takých, ktorí to neplánujú, no majú záujem byť občiansky aktívni. Chceme využiť to momentum, ktoré ľudí motivuje k angažovanosti. 

Čo konkrétne môžete zo zahraničia urobiť?

Sme v kontakte s holandským ministerstvom zahraničia aj s poslancami Európskeho parlamentu, ktorí sú Holanďania. Holandská poslankyňa EP, Sophie in’ t Veld bola súčasťou delegácie, ktorá na Slovensko prišla po vražde Jána a Martiny. Sme s ňou v kontakte, podporuje nás a je nám naklonená. Budeme sa snažiť podporovať diskusiu na národnej, ale aj medzinárodnej úrovni s cieľom upozorniť na vraždu, a tiež zneužívanie eurofondov na Slovensku.  

Odrádzajú kauzy, ktoré za posledný mesiac vyplávali na povrch, ľudí od toho, aby sa vrátili na Slovensko?

To si nemyslím, podľa môjho názoru to robí opak. Mňa osobne to motivuje k tomu, aby som sa do diania na Slovensku zapájala, napríklad podporou občianskej spoločnosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie