Denník N

Hľadáme lídra

Vie voličstvo, že hlas do urny nie je iba sviatočná prechádzka do volebnej miestnosti a nazad? Veľa by zmenilo, keby si svoju politickú stranu aj financovali.

Nadväzujem na úvahu Martina M. Šimečku.

Ak sa má na neúrodnej pôde Slovenska vytvoriť nová politická paradigma, treba – pánboh vie odkiaľ – objaviť aspoň zopár lídrov, ktorí majú dostatok osobnej integrity, charizmy, vodcovských schopností a nie sú na prachy. Vopred vylučujem ľudí s nedostatkom empatie, ľudí s nadrozmerným egom a takých, ktorí si politickú arénu pletú s divadelným javiskom.

Politický líder – zdráham sa používať slovo vodca, ale fakticky hovorím o vodcovskej elite – bez doktríny je nanič. Doktrínou myslím politické cítenie. Napríklad ľavicové, liberálne, konzervatívne. Pre istotu uvediem ilustráciu zo zahraničia, nech neštvem domácich. Andrej Babiš je formát politika, ktorý hlása: „My nie sme politici, prišli sme makať!“ Nuž, pánboh nás ochraňuj.

Súčasťou doktríny sú aj také samozrejmosti ako zahraničnopolitická orientácia. Osobne sa prihováram všetkými desiatimi za európske a euroatlantické partnerstvo. Netvrdím, že ide o náboženstvo, líder by však mal priznať farbu vopred a nie až po voľbách. A držať sa jej. Slogany, ktorými ide lákať voličov, nemusia byť rovno hotové pravdy, ale navigácia určite.

Fakt, že líder bez politickej strany a dostatočne početného voličstva je nanič, vieme. Vie však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie