Denník N

Diskutovať s populistami? Na slušné Slovensko to nestačí

Politológ Jan-Werner Müller ponúka fundovanú definíciu populizmu. Potrebujeme však aj návod na to, ako proti nemu bojovať.

Keď sa v spoločnosti začne formovať odpor voči vládnucim populistom, je pre nich otázkou zásadného významu, aby túto formu opozície zdiskreditovali. Preto populistickí mocipáni vždy trvajú na tom, že kritické časti spoločnosti ovládajú zahraniční agenti. Kto si prečíta tieto vety z knihy Čo je populizmus? (Kalligram/Absynt, 2018) od nemeckého politológa Jana-Wernera Müllera, nutne sa mu vybaví sorosovské extempore z posledných týždňov. Najprv premiér blúzniaci o nitkách amerického finančníka smerom k prezidentovi, potom spochybnenie integrity organizátorov protivládnych protestov a nakoniec nová ministerka kultúry so svojím výrokom, že „od Sorosa idú rôzne hry“.

Diskreditovanie akejkoľvek opozície je jednou z troch praktík, ktorými Jan-Werner Müller definuje populistické vládnutie. Aj pri ďalších dvoch pretrváva silný pocit déjà vu. Po prvé je to „únos štátu“, čiže obsadenie štátneho aparátu vlastnými straníkmi a prívržencami partaje. Po druhé je to klientelizmus, čiže mocenskopolitické kšefty, pri ktorých v rámci Európy ako cenná a bezplatná surovina môžu fungovať fondy EÚ. Špecialitou populistických vládcov je, že im odhalenia z korupcie či klientelizmu nemusia znižovať voličskú popularitu. Z pohľadu ich priaznivcov totiž populisti všetko spravili pre nich.

Jan-Werner Müller napísal štúdiu o fenoméne populizmu, v ktorej sa slovenský čitateľ rýchlo nájde. Obsahuje opis politickej situácie, pre ktorú dnes ľudia stoja na námestiach. Otázka je, či dokáže ponúknuť aj návod, ako sa z tohto stavu dostať.

Kto je populista

Úlohou vedcov je zadefinovať pojmy a pomocou nich vysvetľovať svet. Ak má kniha od politológa názov Čo je populizmus?, je logické očakávať nárys tohto predmetu. Jan-Werner Müller tak aj činí. Upratuje v spôsoboch používania pojmu populizmus, skúma, ako s ním narábajú teoretici, politici, médiá i populisti sami. Výsledkom je jeho vlastná definícia, podľa ktorej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie