Denník N

Ubudlo ambulancií, lekární, postelí a sestier. Pribudli len lekári

Viaceré postele sú v nemocniciach nevyužité. Foto - TASR
Viaceré postele sú v nemocniciach nevyužité. Foto – TASR

Prvýkrát za posledné tri roky ležalo v nemocniciach na Slovensku počas roka 2013 menej ako milión ľudí. Čas, ktorý na lôžkach strávili, sa v priemere neskrátil.

Aj keď postelí v nemocniciach ubúda, stále je takmer tretina z nich prázdna. Ukazujú to údaje Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré zbiera dáta o slovenskom zdravotníctve.

Teraz vydalo správu, ktorá hovorí o tom, koľko bolo u nás v roku 2013 lekárov, ambulancií či lekární. Ide o najnovšie údaje, ktoré centrum zatiaľ zverejnilo.

Zo správy sme vybrali šesť najzaujímavejších faktorov, ktoré ukazujú, kam smeruje naše zdravotníctvo.

1. Ambulancií je menej

Či už ide o všeobecných lekárov, špecialistov, alebo zubárov, všetci zatvárajú ambulancie. Ukázali to aj údaje za rok 2013, keď bolo o dvesto ambulancií menej ako rok predtým.

Najviac ubudlo špecialistov – o takmer stovku. Napriek tomu ich je stále výrazne viac ako všeobecných lekárov. Špecialistov bolo podľa NCZI šesťtisíc, všeobecných lekárov pre dospelých viac ako dvetisíc a zhruba polovica z nich zabezpečovala zdravotnú starostlivosť pre deti.

Práve nedostatok všeobecných lekárov sa teraz štát snaží riešiť. Problematický je totiž aj ich vek, mnohí lekári by už mali byť na dôchodku alebo sa k nemu blížia.

Mladých práca všeobecných lekárov neláka, preto im štát pridáva výkony, ktoré môžu robiť, a zmenil aj spôsob výučby. Či sa to osvedčí, sa ešte povedať nedá.

Pokles ambulancií sa však neprejavil v slabšej návštevnosti pacientov. Jeden obyvateľ navštívil v roku 2013 lekára v priemere 12,2-krát. Toto číslo sa za tri roky výrazne nezmenilo.

1

2. Začalo ubúdať aj lekární

Ešte v roku 2012 pribudlo na Slovensku 25 lekární. O rok neskôr však nastal obrat a ich počet začal klesať.

Celkovo fungovalo u nás menej ako 1500 lekární a oproti roku 2012 ich viac ako 70 ubudlo.

Dôvodom zániku niektorých lekární môže byť podľa viceprezidenta Slovenskej lekárnickej komory Ondreja Sukeľa to, že sa v niektorých častiach Slovenska naplnil trh a bolo ich už priveľa. Preto sa im aj znížil zisk alebo sa mohli dostať na nulu.

V niektorých iných častiach Slovenska, kde bolo menej lekární, mohli, naopak, pribúdať.

2

3. Postelí je menej, viac sa nevyužívajú

Za rok ubudlo v nemocniciach 500 postelí. Celkovo tak bolo v našich nemocniciach takmer 32-tisíc lôžok.

Pre porovnanie: podľa OECD majú napríklad v Írsku v nemocniciach niečo vyše 13-tisíc postelí a v Dánsku takmer 18-tisíc lôžok. Obe krajiny sú pritom počtom obyvateľov porovnateľné so Slovenskom.

Aj keď u nás klesá počet lôžok, neobsadzujú ich pacienti výrazne viac ako v minulosti. V roku 2013 sa lôžka využívali na 70,2 percenta, rok predtým to bolo 70 percent. Znamená to, že takmer tretina lôžok je prázdna.

„Optimálna vyťaženosť nemocníc závisí od viacerých faktorov. Vyššia by mala byť napríklad vo väčších nemocniciach, v špecializovanejších nemocniciach a v nemocniciach s väčším podielom neurgentných hospitalizácií,“ hovorí Martin Filko, šéf Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií.

Z priemerov je preto podľa neho ťažké povedať, aké by malo byť optimálne vyťaženie lôžok v konkrétnej nemocnici. „Napriek tomu, medzinárodné porovnania ukazujú, že na Slovensku máme mierny priestor na optimalizáciu,“ dodáva Filko.

Vyťaženosť lôžok u nás sa v posledných rokoch totiž pohybuje asi päť percentuálnych bodov pod priemerom OECD.

Aj keď mierne klesá počet lôžok, neskracuje sa čas, ktorý na nich pacienti trávia. Je už tri roky rovnaký – 8 dní. Klesol však počet pacientov, ktorí v nemocniciach ležali, prvýkrát za tri roky to bolo v roku 2013 menej ako milión ľudí.

3
4

4. Sestier je menej, lekárov viac

Aj pri počte ľudí, ktorí pracujú v zdravotníctve, vidieť zväčša pokles. Najviac to cítia sestry, za rok ich ubudlo 350. V roku 2013 bolo v nemocniciach aj ambulanciách vyše 31-tisíc zdravotných sestier.

„Ak sú dáta správne, tak menej sestier nemusí byť zlá správa,“ hovorí šéf Health Policy Institute Tomáš Szalay. Ak by nízkokvalifikovanú prácu, ktorú dnes sestry musia robiť, za nich prebrali napríklad zdravotnícki asistenti, bol by to podľa neho dobrý trend.

„To sa však nedeje,“ dodáva. Sestry tak podľa neho nikto nenahrádza, a preto im na starostlivosť o pacienta ostáva málo času.

„Pokles sestier teda nemusí byť negatívny jav, ale to, že ten pokles nie je kompenzovaný niekým, kto naozaj bude tráviť čas pri lôžku pacienta, to je negatívny jav.“ hovorí Szalay.

Opačný trend ako pri sestrách pritom bolo v roku 2013 vidieť len v prípade lekárov. Za rok ich pribudlo 160 a bolo ich tak vyše 18-tisíc.

5

5. Liekov kupujeme stále viac

Takmer 110 miliónov balení liekov ľudia na Slovensku spotrebovali v roku 2013. Ide len o lieky, ktoré im predpísal lekár. Okrem toho si sami kúpili takmer 38 miliónov balení, na ktoré predpis nepotrebovali.

Celkovo v tom roku zaplatili takmer 300 miliónov eur za doplatky alebo za lieky bez predpisu. Je to o 21 miliónov eur viac ako rok predtým.

Aj počet kúpených balení sa zvýšil, a to tak na predpis, ako aj bez neho – celkovo za ne ľudia v roku 2013 zaplatili takmer 150 miliónov eur.

6 7

6. Infarkt zabíja menej, nádory viac

Aj v roku 2013 ľudia u nás najčastejšie zomierali na choroby obehovej sústavy a nádory. Kým počet ľudí, ktorí zomreli na choroby srdca, klesol, počet pacientov, čo podľahli rakovine, vzrástol.

Na stotisíc obyvateľov tak v roku 2013 zomrelo takmer 500 ľudí na choroby obehovej sústavy a takmer 250 pacientov na nádory.

8

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie