Denník N

Nebezpečnú lávku na sídlisku Rozkvet zbúrajú a nahradí ju nová

Foto - tasr
Foto – tasr

Na lávku je vstup zakázaný, ľudia však pásky stŕhajú a tabule odstraňujú.

Nebezpečnú železobetónovú lávku na sídlisku Rozkvet v Považskej Bystrici musia zbúrať a nahradiť novou, je totiž v havarijnom stave. Na základe statického posudku ju mesto v záujme bezpečnosti chodcov uzatvorilo. Samospráva pripravuje asanáciu lávky a výstavbu novej.

Podľa hovorkyne mesta Ivety Kováčikovej havarijný stav lávky je spôsobený tým, že jej časti skorodovali vplyvom poveternostných podmienok, dažďových vôd, ale aj posypovej soli.

Foto – tasr

„Odborní pracovníci skonštatovali, že pri výstavbe lávky boli použité panely a materiály, ktoré nie sú vhodné do vonkajšieho prostredia. Lávku bude nutné zbúrať a postaviť nanovo. V súčasnosti sa pripravuje projektová dokumentácia na búracie práce, na základe ktorej sa vyhlási verejné obstarávanie,“ informovala Kováčiková.

O zákaze vstupu na poškodený objekt podľa nej informuje ľudí informačná tabuľa, vstupu na lávku bránia pásky. Ľudia ich však pretrhávajú, zhadzujú informačnú tabuľu.

Lávka je podľa poslanca mestského zastupiteľstva za mestskú časť Rozkvet Františka Matušíka jedným z dvoch hlavných prístupov pre chodcov na najväčšie sídlisko v meste.

„Denne po nej prešlo niekoľko stoviek ľudí, či už tých, ktorí chodia do práce, alebo z práce, ale aj študentov. Bol to tiež asi jediný bezproblémový prístup do centra mesta pre mamičky s kočíkmi, prípadne vozičkárov,“ skonštatoval Matušík s tým, že uzatvorenie mostíka skomplikovalo bezbariérový prístup na sídlisko.

„Jediným riešením je asanácia starej a výstavba novej, modernejšej lávky,“ doplnil poslanec.

Lávku na sídlisku postavili pred takmer 40 rokmi. Rekonštrukčné práce statického charakteru boli v minulosti len čiastkové a navyše skôr estetického ako funkčného charakteru. Záujmom mesta je podľa hovorkyne vyriešiť situáciu čo najskôr, pravdepodobne už v lete tohto roku.

Foto – tasr

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Teraz najčítanejšie