Denník N

Oľga Baková: RTVS prestala byť lenivá a neodvážna, urážalo ma, keď našu prácu začali spochybňovať

Oľga Baková. Foto N - Vladimír Šimíček
Oľga Baková. Foto N – Vladimír Šimíček

Nechcem byť nespravodlivá, ale nemám v pamäti nejakú výraznú novinárčinu od ľudí, ktorí teraz prišli do RTVS s heslom „s nami príde stratená kvalita, relevantnosť a rešpekt“, vraví novinárka, ktorá v RTVS dostala výpoveď.

Oľga Baková (47) v Slovenskom rozhlase pracovala od roku 1992. V rokoch 2001 až 2006 pôsobila ako vyslaná redaktorka vo Washingtone, ďalších päť rokov spolupracovala s verejnoprávnou Českou televíziou ako jej slovenská spravodajkyňa. Do RTVS sa vrátila v roku 2013, prišla na miesto šéfeditorky rozhlasového zahraničného vysielania. Nové vedenie ju začiatkom mesiaca prepustilo.

V rozhovore okrem iného hovorí:

  • čo sa v RTVS dialo posledné mesiace od nástupu Rezníka
  • aké je nové vedenie a čo robila šéfka rozhlasového spravodajstva Maťašovská
  • ako nemohla ako šéfeditorka zostávať na poradách
  • prečo sa podpísala pod otvorený kritický list 60 redaktorov

Do rozhlasu ste nastúpili pred viac ako 25 rokmi. Spomeniete si na svoj prvý deň?

Do rozhlasu som sa dostala zaujímavo. Bývala som na Mýtnej ulici, ktorá je hneď pri rozhlase. Pamätám si, ako som kočíkovala dcéru a stretla jedného staršieho kolegu, ktorý sa ma spýtal, či nechcem nastúpiť k nim na zahraničie. Povedala som si – prečo nie. Prišla som na pohovor ako vydatá žena s malým dieťaťom, čo mi hneď môj budúci šéf pripomenul. Ako komplikáciu. Veľmi ma to rozhorčilo, povedala som mu, že ak ma nechce odskúšať, tak ďakujem a dovidenia. No do hodiny mi volali, aby som prišla a nastúpila.

Boli v tej dobe voči ženám v spravodajstve predsudky?

Na zahraničí sa vtedy muselo rátať s dennými a nočnými šichtami. Priznávam, bolo to náročné, ale mne v čase, keď som mala malé dieťa, vlastne nočné vyhovovali. Vtedy sa totiž ešte po nociach nahrávali na pásy príspevky z krajín, kde bolo iné časové pásmo. Po nočnej som ráno utekala domov a po manželovi zobrala ako štafetový kolík starostlivosť o dieťa.

Ako si spomínate na rozhlas v 90. rokoch?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie