Denník N

Prestanete písať, hrozil Kočner Kuciakovi (kompletný prepis rozhovoru)

Marián Kočner. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marián Kočner. Foto N – Tomáš Benedikovič

Polícia opäť tvrdí, že Kočner sa telefonátom zavraždenému novinárovi ničoho nedopustil. „Vám garantujem, že skončíte písať,“ tvrdil pritom Kočner Jánovi Kuciakovi a nazval ho hlupákom. Rozhodnutie preskúma prokuratúra.

V práci, ktorú už nestihol dokončiť zavraždený novinár Ján Kuciak, pokračuje medzinárodný investigatívny tím. Do projektu sa zapojili Aktuality.sk, denník SME, Denník N, Nový Čas, Hospodárske noviny, denník Postoj, týždenník Trend, televízia Markíza, televízia JOJ, Aliancia Fair-play, Český rozhlas, švajčiarsky Blick, poľský Onet a nemecký Die Welt. Tento text spracoval Denník N.

Z toho rozhovoru mrazí. Ján Kuciak sa pýta Mariána Kočnera na jeho podozrivé obchody. Kočner sa namiesto odpovede vyhráža a novinára uráža. Hovorí mu, že je hlupák a „pisálek“.

„Začnem sa zaujímať, pán Kuciak, o vašu matku, o vášho otca, o vašich súrodencov, o všetkých sa začnem zaujímať a budem aj o vás zverejňovať všetko, čo o vás nájdem, pán Kuciak, budete prvý, uprednostním vás pred pani Tódovou,“ hovorí Kočner Kuciakovi. „Viem, že je za tým aj niečo iné, len vám to neviem dokázať, ale keď vám to budem vedieť dokázať, pán Kuciak, tak vám garantujem, že skončíte písať, pretože vás budem pranierovať…“

Telefonát, ktorý si Ján Kuciak nahral, prebehol 5. septembra 2017. Novinár následne podal na podnikateľa trestné oznámenie za nebezpečné vyhrážanie, ale polícia ho odmietla bez toho, aby Kočnera čo i len vypočula. Novinár sa na nečinnosť polície sťažoval aj na Facebooku.

21. februára Kuciaka v jeho dome vo Veľkej Mači niekto zavraždil dvomi ranami do srdca. Strelou do hlavy vrah zabil aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár po vražde nariadil prípad znovu otvoriť a Kočnera vypočuť. NAKA však aj teraz trestné oznámenie odmietla. „Nie je dôvod na začatie trestného stíhania,“ napísal vyšetrovateľ z protizločineckej jednotky Juraj Bago.

Kočner Kuciakovi: Píšete na objednávku

Kuciak poslal v daný utorok Kočnerovi najprv e-mail. Pýtal sa ho na predaj bytu v komplexe Bonaparte alebo na prevod firmy Inkasný servis. Kočner Kuciakovi odpísal, ale krátko po jednej hodine mu aj zatelefonoval.

To, že bude zbierať na Kuciaka špinu, povedal Kočner v telefonáte dvakrát.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie