Denník N

Policajti zasiahli v sídle Váhostavu, odniesli si dokumenty (+video)

Policajti pred bratislavským Váhostavom. Foto N - Vladimír Šimíček
Policajti pred bratislavským Váhostavom. Foto N – Vladimír Šimíček

V bratislavskom sídle aj žilinskej pobočke zasahuje kriminálka. Nikoho nezadržali, vo firme neboli Juraj Široký a ani jeho syn.

Tri týždne po začatí vyšetrovania polícia prvý raz zasiahla v sídle stavebnej firmy Váhostav podnikateľa Juraja ŠirokéhoPolicajti boli aj v žilinskej pobočke firmy. Táto pobočka je dôležitá, pretože v minulosti v nej bolo sídlo firmy.

Video z policajnej razie vo Váhostave
Autor: Martina Pažitková

„Môžem potvrdiť, že prebiehajú zaisťovacie úkony v priestore Váhostavu v Žiline a v Bratislave,“ povedal o razii policajný prezident Tibor Gašpar. „Môže to trvať aj viac dní. Dokumenty zabezpečujeme tak, aby sme nenarušili samotnú reštrukturalizáciu.“

Vo Váhostave boli pracovníci kriminalisticko-expertízneho ústavu, zväčša si údaje kopírovali na svoje nosiče. Ak je niečo len v papierovej podobe, policajti to odniesli, no vraj len nakrátko, aby Váhostav potom netvrdil, že polícia brzdí priebeh reštrukturalizácie.

Na otázku, či obvinia konkrétne osoby, Gašpar povedal, že keď vyhodnotia dokumenty, rozhodnú sa o ďalšom postupe.

Policajné auto pred bratislavskou pobočkou Váhostavu. Foto N - Monika Tódová
Policajné auto pred bratislavskou pobočkou Váhostavu. Foto N – Monika Tódová
Zásah v Žiline. Foto - Peter Štilla
Zásah v Žiline. Foto – Peter Štilla

Odovzdali všetky dokumenty

V súvislosti s reštrukturalizáciou firmy prebieha vyšetrovanie vo veci poškodzovania veriteľa.

„Váhostav odovzdal všetky dokumenty, ktoré si polícia vyžiadala, a ako už firma informovala pred začatím trestného stíhania, bude riadne spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní a poskytne im všetky vyžiadané dokumenty,“ povedal hovorca Váhostavu Tomáš Halán.

Nikoho nezadržali

Juraj Široký a ani jeho syn v budove neboli, polícia nikoho nezadržala.

Policajti si prišli do Váhostavu po dokumenty tri týždne po začiatku trestného stíhania. Riaditeľ podniku Marián Moravčík minulý týždeň potvrdil, že o niektoré informácie ho už polícia žiadala.

Moravčík je od konca minulého roka výkonným šéfom firmy. Predsedom predstavenstva firmy je Juraj Široký mladší, podpredsedom jeho syn.

Bývalý šéf Váhostavu Ján Kato, ktorý stál na čele firmy osem rokov a odvolali ho v septembri 2014, o policajnej akcii podľa svojich slov nič nevedel. Či policajti kontaktovali aj jeho, povedať nechcel. „Okrem odbornej debaty sa nemám o čom baviť.“

Aké dôkazy môžu policajti hľadať:

  • informácie o tom, kedy vedenie firmy vedelo, že nedokáže splácať záväzky. Ak by sa ukázalo, že to bolo skôr, ako to oznámili súdu, bolo by to poškodzovanie veriteľa.
  • informácie o tom, či do Váhostavu naozaj prišli peniaze z pôžičiek od schránkových firiem a kto a ako ich vybavil. Existuje totiž podozrenie, že pôžičky boli fiktívne a mali slúžiť len na získanie kontroly nad hlasovaním veriteľov. Problém pre Váhostav by bolo aj to, ak by sa dokázalo, že pôžičky boli od spriatelených firiem. V tom prípade by mali tieto firmy minimálne prísť o hlasovacie práva na rozhodujúcej schôdzi veriteľov. Tá by sa mala konať 30. apríla.
  • informácie o tom, či Váhostav nerobil v posledných rokoch pre seba nevýhodné obchody, ktorými odlieval peniaze z firmy a poškodzoval tým tak svojich partnerov.
Policajti v bratislavskom sídle Váhostavu. Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček
fotka
Policajti pred bratislavským Váhostavom. Foto N – Monika Tódová

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Váhostav

Slovensko

Teraz najčítanejšie