Denník N

Rusko, Asad aj Irán za to zaplatia vysokú cenu, vyhlásil Trump po údajnom chemickom útoku v Sýrii

Deti dostávajú pomoc po chemickom útoku. Foto – ap/White Helmets
Deti dostávajú pomoc po chemickom útoku. Foto – ap/White Helmets

Americká diplomacia odkazuje Moskve, že ak sa útok chemickými zbraňami potvrdí, ponesie za to zodpovednosť. Kremeľ použitie chemických zbraní popiera.

Americký prezident Donald Trump tvrdo zaútočil na sýrskeho prezidenta Baššára Asada, Rusko a Irán po údajnom chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá. „Zaplatia za to vysokou cenou,“ citovali svetové médiá amerického prezidenta.

Trumpove nahnevané tweety

„Veľa mŕtvych, vrátane žien a detí, v nezmyselnom CHEMICKOM útoku v Sýrii. Územie zverstiev je uzavreté a obkľúčené sýrskou armádou, je kompletne neprístupné pre vonkajší svet. Prezident Putin, Rusko a Irán sú zodpovední za podporu zvieraťa Asada. Zaplatia vysokú cenu…“ napísal Trump na svojom Twitteri. „Otvorte okamžite oblasť pre lekársku pomoc a overenie. Ďalšia bezdôvodná humanitárna katastrofa. CHORÉ!“

„Keby bol prezident Obama prekročil ním vyhlásenú červenú čiaru v piesku, sýrska katastrofa by sa už dávno bola skončila. Zviera Assad by bolo históriou,“ dodal v treťom tweete.

Nedávno pritom americký prezident vyhlásil, že sa chce stiahnuť zo Sýrie.

Pred rokom po útoku chemickými zbraňami v sýrskom Chán Šajchúne Trump nariadil útok na sýrske letisko strelami Tomahawk.

Syrske mesto Dúmá, ktoré je pod kontrolou rebelov, sa podľa miestnych aktivistov a lekárov z Bielych prilieb v sobotu stalo terčom chemického útoku zo strany sýrskej vlády. Počet obetí sa odhaduje na najmenej 44 a stovky osôb utrpeli zranenia.

Rusko aj Sýria

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie