Denník N

Sagan vyhral monument Paríž – Roubaix. Keď zaútočil, jeho tím stopol pelotón

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Peter Sagan sa od favoritov odpútal 54 km pred cieľom.

Peter Sagan sa dočkal svojho druhého víťazstva na monumentálnej klasike. Vyhral preteky Paríž – Roubaix, ktoré sú považované za jedny z najťažších jednorazových pretekov v cyklistickom kalendári.

Sagan je prvým úradujúcim majstrom sveta od čias Bernarda Hinaulta, ktorý vyhral Paríž – Roubaix.

Druhý skončil Silvan Dillier, ktorý bol súčasťou úniku dňa a vydržal v ňom až do záveru. Tretie miesto obsadil Niki Terpstra.

„Som unavený. Počas pretekov som nemal pád ani žiadne iné problémy. Šetril som energiou a bol som krok pred súpermi,“ povedal Sagan v cieli.

„Musím sa poďakovať tímu, ktorý odviedol skvelú prácu: Daniel Oss, Marcus Burghardt, Maciej Bodnar a aj môj brat.“

Skvelé ťahy Bory

Peter Sagan vyhral 116. ročník pretekov Paríž – Roubaix vďaka správne načasovanému úniku 54 kilometrov pred cieľom. Počas celého priebehu pretekov, ktoré merali 257 km, neplytval silami; útoky súperov skvele pokrýval jeho tímový kolega Marcus Burghardt.

Sagan využil moment, keď na čele pelotónu nebol sformovaný žiaden z favorizovaných tímov, a výrazne mu pomohla skvelá práca jazdcov Bory. V okamihu, keď Sagan vyrazil, sa na čelo pelotónu posunuli Daniel Oss a Marcus Burghardt.

Saganovi spolujazdci urobili skvelú prácu v tom, že nedovolili ostatným tímom, aby sa rýchlo sformovali a zastavili Saganov únik. Kým Talian s Nemcom zastavili pelotón, Sagan sa mohol dostať k vedúcej skupinke.

To sa mu podarilo veľmi rýchlo a pravidelným tempom si vypracoval náskok, ktorý nakoniec preteky rozhodol. V záverečných kilometroch Saganovi veľmi pomohol aj Švajčiar Dillier, ktorý bol účastníkom úniku dňa a na čele sa udržal až do záveru.

Foto – ap

Slabší deň Quick-Stepu

Petrovi Saganovi sa veľkým víťazstvom podarilo prerušiť dominantnosť belgického tímu Quick-Step, ktorého jazdci boli veľkými favoritmi nedeľných pretekov.

„Jediná možnosť, ktorú vidím pred Paríž – Roubaix, je tá, že môžu takticky zlyhať, čo sa im vlani veľakrát stalo. Pokiaľ neurobia taktickú chybu, tak preteky by nemali prehrať,“ hovoril pre Denník N bývalý Saganov tréner Peter Zánický.

Quick-Stepu nedeľné preteky skutočne nevyšli: Philippe Gilbert a Zdeněk Štybar svoje útoky nenačasovali správne a skupina s Nikim Terpstrom sa napriek ohromnej sile v závere nedokázala dotiahnuť na Sagana.

Saganovi sa odvážnym útokom podaril výnimočný úspech. Aktívnym poňatím pretekov úplne vyvrátil slová belgickej legendy Toma Boonena, ktorý o ňom podľa cyclingnews.com povedal: „Vždy visí na kolese iného cyklistu. Nemyslím si, že Sagan by mal rozprávať o nedostatku spolupráce – on sa vždy začne ťahať a snaží sa profitovať z práce iných tímov.“

Foto – ap

Jeden z najväčších úspechov

Na víťazstvo v pretekoch Paríž – Roubaix treba aj šťastie; Saganove nádeje vlani pochoval defekt, preteky sú typické aj početnými pádmi. Jeho maximom bolo dosiaľ šieste miesto z roku 2014.

„Potrebujete veľa schopností, taktických daností a obrovské skúsenosti. Každým rokom sa učíte viac a viac. Holanďania, Flámi a Belgičania, ktorí na týchto cestách vyrastali, vždy budú mať veľkú výhodu,“ hovoril o pretekoch slávny Američan Greg LeMond.

Víťazstvo na pretekoch prezývaných Peklo severu sa aj preto zaradí medzi Saganove najväčšie úspechy. Je to jeho druhé víťazstvo na monumentálnej klasike – predtým vyhral v roku 2016 preteky Okolo Flámska.

Význam Saganovho víťazstva ilustruje aj fakt, že sa stal prvým cyklistom od roku 1981, ktorý vyhral Paríž – Roubaix v dúhovom drese majstra sveta. Predtým sa to podarilo slávnemu Francúzovi Bernardovi Hinaultovi.

Sagan uzavrie klasikársku sezónu v nedeľu 15. apríla na pretekoch Amstel Gold Race.

Výsledky 116. ročníka Paríž – Roubaix (Compiègne – Roubaix, 257 km):

1. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) 5:54:06 h; 2. Silvan Dillier (Švaj./AG2R) rovnaký čas; 3. Niki Terpstra (Hol./Quick-Step Floors) +57 s; 4. Greg Van Avermaet (Belg./BMC) +1:34; 5. Jasper Stuyven (Belg./Trek-Segafredo); 6. Sep Vanmarcke (Belg./EF Education First-Drapac p/b Cannondale) obaja rovnaký čas; 7. Nils Politt (Nem./Kaťuša-Alpecin) +2:31; 8. Taylor Phinney (USA/EF Education First-Drapac p/b Cannondale); 9. Zdeněk Štybar (ČR/Quick-Step Floors); 10. Jens Debusschere (Belg./Lotto Soudal) všetci rovnaký čas

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie