Denník N

Jadrového vedca za prednášku v Česku zatkli, vraj prezradil štátne tajomstvo

Ruský prezident má k tajným službám blízko. Ako agent KGB slúžil vo východnom Nemecku, neskôr bol aj šéfom FSB. FOTO - TASR/AP
Ruský prezident má k tajným službám blízko. Ako agent KGB slúžil vo východnom Nemecku, neskôr bol aj šéfom FSB. FOTO – TASR/AP

V Rusku pribúda ľudí, ktorých obvinili zo zrady či špionáže.

Ruský súd poslal do vyšetrovacej väzby bývalého vedeckého pracovníka Vladimira Golubjova (66) z jadrového strediska v Sarove. Z budovy súdu v Sarove si ho vzali rovno agenti FSB a previezli do väznice.

Golubjov sa údajne previnil tým, že počas prednášky v Prahe v roku 2013 prezradil štátne tajomstvo. Rozhodnutie o uvalení väzby, zatiaľ na dva mesiace, prijal súd v noci na stredu, oznámil vedcov advokát.

Tajomstvo či stará známa vec?

Jadrový fyzik považuje obvinenie za vykonštruované, vinu odmieta a tvrdí, že všetky poznatky, ktoré údajne prezradil predvlani na jar v referáte na konferencii v Prahe, boli podľa jeho advokáta citovaného denníkom Kommersant publikované v odbornej literatúre už v rokoch 1980 až 1990.

Vyšetrovatelia zdôvodnili žiadosť o uvalení väzby tým, že Golubjov nedodržal záväzok, že sa bude zdržiavať vo svojom bydlisku v meste Nižnij Novgorod a nebude sa vyjadrovať k vyšetrovaniu.

Golubjov je odborník na výbušniny, ktorým venoval aj referát v Česku. V Sarove, kde pôsobil od polovice 70. rokov, sa podľa zmienok na internete venoval tiež balistike a dynamike plynov. Po pražskej prednáške ho prepustili a teraz je na dôchodku. Stíhajú ho od vlaňajšieho leta.

Za vyzradenie štátneho tajomstva hrozia v Rusku štyri roky väzenia, v prípade priťažujúcich okolností až sedem.

Móda hľadať zradcov

Ruské médiá sa dohadujú, nakoľko fyzikov prípad súvisí s honom na údajných špiónov. Podľa ruského servera Trud sa stalo módou obviňovať ruských občanov zo zrady. Za posledné tri roky za ňu odsúdili už 16 ľudí.

Obvinených z vlastizrady od vypuknutia konfliktu s Ukrajinou pribudlo. Prispeli k tomu vraj aj neskoršie zmeny zákona v roku 2012.

Podľa neho môže byť posunutie akejkoľvek informácie, už nielen utajenej, vyhodnotené ako vlastizrada, pokiaľ to bude považované za ohrozenie bezpečnosti Ruskej federácie.

Rusko šokoval najmä prípad matky siedmich detí Svetlany Davydovovej, ktorú zatkli agenti FSB v Smolenskej oblasti za to, že telefonovala na ukrajinskú ambasádu a povedala im, že videla ruských vojakov a techniku ísť smerom na Donbas.

Moskva pritom oficiálne popiera, že by mala na východe Ukrajiny svoju armádu. Neskôr Davydovovú prepustili. Petíciu za jej oslobodenie podpísalo 50-tisíc ľudí.

Polónium, ktoré zabilo Litvinenka

Ruský jadrový komplex v Sarove asi 400 kilometrov východne od Moskvy je najväčším v krajine. Takmer stotisícové mesto, predtým známe ako Arzamas-16, je kolískou ruskej jadrovej fyziky a miestom, kde vznikla prvá sovietska atómová a vodíková puma.

Dodnes sa v tunajších prevádzkach vyvíjajú a kompletizujú jadrové hlavice. Mesto je pre cudzincov uzavreté a Rusi tam smú len so zvláštnymi priepustkami.

Do svetových správ sa dostalo, keď sa podľa britských vyšetrovateľov ukázalo, že bývalý ruský agent Alexander Litvinenko bol otráveným rádioaktívnym polóniom práve zo Sarova.

„Mohlo pochádzať len z toho miesta,“ citoval britský denník Guardian profesora Normana Dombeyho, experta na teoretickú fyziku univerzity v Sussexe.

Litvinenko zomrel náhle v roku 2006 po stretnutí s dvomi ruskými občanmi, ktorých Scotland Yard považuje za hlavných podozrivých. Moskva ich však odmieta vydať, jeden z nich sa dokonca stal poslancom ruskej dumy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie