Denník N

Programátor a farmár: Štát by mohol odhaľovať podvody s agrodotáciami rýchlo a lacno

Jozef Šnirc (druhý sprava) a jeho tím prezentujú svoje zistenia na Hackatone AllForJan. foto SME - Gabriel Kuchta
Jozef Šnirc (druhý sprava) a jeho tím prezentujú svoje zistenia na Hackatone AllForJan. foto SME – Gabriel Kuchta

Programátori a novinári spolu cez víkend rozmýšľali, ako zabrániť ďalším podvodom v poľnohospodárskych dotáciách. Jedným z nich bol tvorca softvéru a súčasne farmár Jozef Šnirc.

Jozef Šnirc pestuje na pár hektároch jablká a ríbezle, živí ho však najmä programovanie. Hnevá ho škandál s eurodotáciami a tak s kamarátmi prišiel na Hackatlon AllForJan, aby spolu navrhli spôsoby, ako takéto podvody odhaľovať.

Hackatlon AllForJan zorganizovali SME, Aktuality.sk, Fakulta informatiky a informačných technológií STU a Gap Data Institute. Programátori tam spolu s novinármi – aj z Denníka N – pracovali na tom, ako odhaľovať možné podvody s agrodotáciami. Využili verejné dáta, ktoré sú však často neprehľadné a skryté, tvorili mapy, na ktorých je možné pozrieť si, kto berie dotácie a či má na to právo, a robili rizikové analýzy, ktorí žiadatelia vykazujú podozrivé žiadosti o dotácie. Využili tiež snímky zo satelitov Európskej vesmírnej agentúry na spektrálnu analýzu pôdy, ktorá z vesmíru ukazuje, čo sa na vybranom poli pestuje. Dáta a aplikácie sprístupnia programátori novinárom.

Máte vlastné sady a aj sa vyznáte v dátach. Čo ste si pomysleli, keď ste videli, ako farmári podvádzajú s agrodotáciami a obchádzajú systém?

Bolo znepokojivé a zároveň prekvapivé, že to je ešte dnes možné. Že informačné systémy štátu nie sú na takej úrovni, aby tomu zabránili.

Stretli ste sa ako farmár s tým, že sa niekto snaží brať dotáciu na cudzie polia alebo hoci aj násilím kradne úrodu?

V našej lokalite sa to nedeje. Podhradie v okrese Prievidza je podhorská obec, sú tam pasienky, je tam jeden výrazný obrábateľ pôdy a potom veľa malých, ako som aj ja. Máme jeden trojhektárový sad a druhý má 1,8 hektára. A ten veľký farmár nerobí problémy, ak by si chcel niekto menší pôdu rozšíriť. Neviem o tom, že by sa niečo podobné ako na východe dialo aj v našej lokalite.

Keď sa u vás nič také nedeje, prečo ste prišli na Hackaton hľadať chyby v systéme?

To je dlhodobá motivácia, Slovensko sa uberá smerom, s ktorým nesúhlasím, a chcel som prispieť k tomu, aby sa to zvrátilo.

Čo vám prekáža?

Nastavenie štátnych inštitúcií a niektoré praktiky, ktoré nám tu zostali ešte z minulého režimu. Rôzne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie