Denník N

S politikmi a diplomatmi pricestovala do Číny aj 7-ročná huslistka, zahrala Mozartove skladby na jeho nástroji

Huslistka Anna Cäcilia Pfössová s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom. Foto – kleinezeitung.at
Huslistka Anna Cäcilia Pfössová s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom. Foto – kleinezeitung.at

Najväčšia štátna návšteva Rakúska chce s Čínou uzavrieť hospodárske dohody za 1,5 miliardy eur. Pomôcť im môže aj hudobný talent zo Salzburgu.

Je to najväčšia delegácia v rakúskej diplomatickej histórii. Tvorí ju viac ako 200 členov, vrátane kancelára Sebastiana Kurza a prezidenta Alexandra Van der Bellena. Cez víkend pricestovali do Číny, kde ich prijal prezident Si Ťin-pching.

Pre Rakúsko je Čína dôležitým partnerom, a to chce dokázať nielen svojou delegáciou. Medzi politikmi, ministrami aj diplomatmi vytŕča 7-ročné dievča, ktoré do Číny pricestovalo so zvláštnym kufríkom.

Malo v ňom Mozartove husle.

Na husliach hrá od troch rokov

Anna Cäcilia Pfössová je rakúskym talentom, ktorý má vyzdvihnúť hudobné bohatstvo svojej krajiny. Na štátnom bankete v Pekingu predviedla skladby na výnimočnom nástroji. Zahrala na husliach, ktoré ako dieťa používal aj slávny skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart.

„Anna Cäcilia Pfössová nás bude sprevádzať ako hudobný veľvyslanec v Číne a bude reprezentovať Rakúsko ako kultúrnu krajinu. Som si istý, že predvedie výnimočný výkon,“ povedal podľa AFP prezident Van der Bellen pred cestou do Číny.

Pfössová na bankete zahrala minuety od Mozarta, ktoré zložil dávno predtým, ako sa preslávil vo Viedni. Medzi Mozartove prvé diela patria minuety pre klavír. Tie napísal, keď mal len päť rokov.

Husle, na ktorých Pfössová hrala, pochádzajú zo Salzburského dvora a okolo roku 1740 ich vyrobil Andreas Ferdinand Mayr. Do roku 1820 ich vlastnila 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie