Denník N

Ak chceme udržať demokraciu, musíme skrotiť cynizmus

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Veľmi si prajem, aby tragická smrť nebola márna a stala sa katalyzátorom zásadných zmien k lepšiemu. Obávam sa však ďalšieho nárastu cynizmu v dôsledku nenaplnených očakávaní.

Autor je verejný teológ

„V čase rozšírenej politickej polarizácie je ľahké zalamovať rukami vo frustrácii. Je ľahké byť cynický. Podľa mňa je cynizmus najväčším protivníkom demokracie,“ napísal minulý mesiac v e-maile študentom prijatým na Fakultu verejnej politiky Chicagskej univerzity David Axelrod, súčasný riaditeľ Inštitútu politiky na tejto univerzite a bývalý hlavný poradca Baracka Obamu. Jeho slová ma utvrdili v presvedčení, že cynizmus bráni nielen osobnému rozvoju človeka, ale aj rozkvetu spoločnosti.

Nedokážem posúdiť, či moderný cynizmus naozaj reprezentuje „najväčší“ problém pre demokraciu, je však dostatočne závažným na to, aby sme o jeho povahe, prejavoch a dôsledkoch ako spoločnosť premýšľali. Azda nikoho netreba presviedčať, že cynizmus je reálny problém i na Slovensku. Medzi jeho aktívnych šíriteľov patria aj niektorí politici, publicisti či populárne osobnosti. Mnohí ľudia si na cynizmus zvykli a nevnímajú ho ako nepriateľa, proti ktorému sa treba postaviť.

Cynizmus na Slovensku

Bývalý premiér Robert Fico bol častým objektom kritiky a ako som sa už v minulosti zmienil, nemyslím si, že bola vždy poctivá. Na druhej strane, Robert Fico si zaslúži väčšiu kritiku za to, že mierou vrchovatou prispieval k vytváraniu cynickej atmosféry v spoločnosti. Spomeňme si len na „stôl preplnený balíčkami bankoviek“, ktorý bol podľa košického pomocného biskupa Mareka Forgáča – a určite nielen jeho – prejavom „ťažkého cynizmu“.

Predseda strany

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie