Denník N

Aké sú plusy a mínusy americkej stíhačky F-16, ktorú chce objednať SNS

Vizualizácia F-16V. Foto - Lockheed
Vizualizácia F-16V. Foto – Lockheed

Na jednej strane môže Slovensko získať absolútnu špičku medzi stíhačkami. Na druhej strane si musí pripraviť viac peňazí, než keby chcelo ísť podobnou cestou ako Česi.

V úzkom kruhu nominantov Andreja Danka sa aktuálne rozhoduje o tom, ako bude vyzerať budúcnosť vojenského letectva. Do konca júna chce ministerstvo obrany vybrať nové stíhačky, ktoré by mali nahradiť súčasné ruské stroje MiG-29.

V hre sú dva typy. Prvým sú švédske lietadlá Gripen, ktoré má vo výzbroji aj Česko. Druhým americké stíhačky F-16 v najnovšej verzii Block 70/72 (označovaná aj ako verzia V), ktorá sa zatiaľ ani nezačala vyrábať.

Americkú ponuku chcú v utorok oficiálne predstaviť manažéri zbrojovky Lockheed, ktorí kvôli tomu prileteli do Bratislavy.

Ministerstvo v čele s Petrom Gajdošom (SNS) síce zdôrazňuje, že ešte nie je o ničom rozhodnuté, ale vzhľadom na to, že SNS dlhodobo spochybňuje švédske gripeny, je favorit vopred jasný.

Bola by teda stíhačka F-16 pre Slovensko dobrou voľbou?

Preskúmali sme doteraz známe informácie o americkej ponuke a v spolupráci s niekoľkými analytikmi sme zostavili zoznam výhod a nevýhod takéhoto riešenia.

Výhody

1. Technika a výkony

Slovenské ministerstvo obrany požaduje moderný jednomotorový typ stíhačky, ktorý bude úspornejší než dvojmotorové migy. V tejto kategórii je ponúkaná F-16 najlepším strojom na trhu. Nad ňou sú už len „neviditeľné“ americké stíhačky F-35, na ktoré Slovensko objektívne nemá.

„Lietadlo F-16 je lepší bojový stroj než gripen

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenské stíhačky

Slovensko

Teraz najčítanejšie