Denník N

Čo môže Únia urobiť s Maďarskom? Najviac by bolelo zastavenie eurofondov, k tomu ale asi nedôjde

Figuríny poľského lídra Kaczyńského a jeho maďarského spojenca Viktora Orbána ozdobené nápisom „Pravé diktatúry“ na nemeckom karnevale. Ilustračné foto – AP
Figuríny poľského lídra Kaczyńského a jeho maďarského spojenca Viktora Orbána ozdobené nápisom „Pravé diktatúry“ na nemeckom karnevale. Ilustračné foto – AP

Zobrať Maďarom eurofondy, vďaka ktorým ekonomika krajiny rastie, je zložité.

Európska únia má len obmedzené možnosti, čo s Maďarskom. V nedeľu voľby v krajine znova vyhrala strana Fidesz Viktora Orbána, ktorá získala ústavnú väčšinu. Vládnuť bude do roku 2022.

Čakať, že by premiér Orbán prestal s podkopávaním vlády zákona v krajine, sa zrejme nedá. Už v pondelok hovorca strany Fidesz povedal, že Maďarsko by mohlo už v máji schváliť zákon, ktorý by dal vláde možnosť zakázať mimovládne organizácie, ktoré podporujú migráciu a predstavujú „národné bezpečnostné riziko“. Zákon by tiež podľa Reuters uvalil 25-percentnú daň na zahraničné dary, ktoré by takýmto mimovládkam išli.

To by však bolo zrejme všetko. „Sú silné náznaky, že prioritou Fideszu budú kroky proti súdnictvu. Posledné nezávislé veľké mediálne domy budú pravdepodobne čeliť tlaku zo strany vlády a vláda bude plniť svoje sľuby zatočiť s mimovládkami a organizáciami z občianskej spoločnosti, čo ich dostane do väčšieho konfliktu s Európskou komisiou,“ povedal pre Denník N Ryan Heath, editor bruselského portálu Politico.

Nemá veľa možností

Európska únia však nemá veľa možností, ako ďalšej „orbanizácii“ Maďarska zabrániť. „Možnosti EÚ sú obmedzené,“ hovorí Milan Nič, slovenský analytik berlínskeho think-tanku DGAP.

Orbánov režim by však pocítil, ak by mu siahli na eurofondy. „Hlavnou pákou sú eurofondy,“ hovorí analytik z českej organizácie Europeum Martin Michelot. Orbán síce doma okrem migrantov a Sorosa vo veľkom útočí aj na Európsku úniu, no zároveň jeho krajina z európskych peňazí vo veľkej miere žije.

„Od pondelka do piatka útočí proti EÚ a v sobotu a nedeľu si z nej vyberá hotovosť,“ povedal pre Economist Michael Ignatieff, rektor Stredoeurópskej univerzity, ktorú chcel Orbán zatvoriť.

Viktor Orbán, ktorého strana Fidesz získala viac hlasov ako minule (ale menej ako v roku 2010), do veľkej miery financuje krajinu z európskych fondov. Za posledných desať rokov získalo Maďarsko 34 miliárd eur. Maďarsko patrí medzi najväčších príjemcov v EÚ.

V najlepších rokoch prispeli k ekonomike šiestimi percentami HDP. Bez nich by podľa miestnej pobočky organizácie Transparency International maďarské hospodárstvo nerástlo. Pri čerpaní eurofondov často prichádza ku korupcii, zarábajú na nich aj Orbánovi blízki.

Jeden z mnohých bizarných príkladov je dedina na východe krajiny, kde z peňazí EÚ postavili 11 rozhľadní za 900 tisíc eur. Jedna rozhľadňa je v cene menšieho domu a to v dedine, ktorá leží na rovine.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Viktor Orbán

Voľby v Maďarsku

Svet

Teraz najčítanejšie