Denník N

Verziu o korumpovaní Jankovskej podporujú viacerí svedkovia, nielen ten, ktorý otočil

Ondrej Janíček zo sporu s Monikou Jankovskou. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ondrej Janíček zo sporu s Monikou Jankovskou. Foto N – Tomáš Benedikovič

O tom, ako chcel mafián Peter Čongrády korumpovať sudkyňu Moniku Jankovskú, nie sú len dve videosvedectvá. Túto verziu potvrdzujú čestnými prehláseniami a aj výpoveďami na polícii či na súde aj iní svedkovia. Zatiaľ nikoho nepresvedčili.

Svedectiev o tom, ako mafián Peter Čongrády chcel korumpovať trenčiansku okresnú sudkyňu Moniku Jankovskú, ktorá je už šesť rokov štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti, je viac ako len dve videonahrávky. Verziu, o ktorej už roky hovorí trenčiansky podnikateľ Ondrej Janíček, potvrdzujú aj ďalší ľudia.

Sú medzi nimi aj členovia rodiny, manželka, sestra či brat, ale aj bývalí zamestnanci či ľudia, ktorí s Janíčkom v minulosti spolupracovali. Vypovedali o tom na polícii, niektorí aj na súde a prípadne aj podpísali čestné prehlásenia. Niektoré na súdoch už zazneli, no zvrat v kauze nepriniesli.

Janíček opakovane hovorí, že Jankovská rozsudkom z roku 2002, keď odsúdila aj jeho, pomohla mafii – aby prišiel spolu s obchodným partnerom Jozefom Strelčíkom o trenčiansky bar Fatima. Čongrády vraj tvrdil, že za rozhodnutie dostala takmer 100-tisíc eur (tri milióny korún). Fatima je reštaurácia aj bar, nehnuteľnosť vo vychytenej lokalite pod Trenčianskym hradom. V bare sa koncom 90. rokov stretávala slovenská mafia. Aj Čongrády, ktorý mal na bar zálusk.

Prepojenia na Čongrádyovcov

Jankovská vysvetľuje, že už viac ako päť rokov opakovane tvrdí, že cieľom je diskreditácia jej osoby obžalovaným Janíčkom. Odmieta akékoľvek kontakty s Čongrádym.

Už pred troma rokmi však týždenník Plus 7 dní napísal, že jej manžel, známy trenčiansky gynekológ Tibor Jankovský, vyrastal v Detskom mestečku pri Trenčíne s Čongrádym a jeho tromi súrodencami. Išlo o detský domov, kde v bunkách rodičia vychovávali deti. Jankovského rodičia boli vychovávateľmi. Jankovská hovorí, že nikdy nevychovávali priamo aj Čongrádyovcov, čo vraj pred policajtmi potvrdili aj jej svokrovci.

Janíčkova bývalá zamestnankyňa, ktorá vyrastala v Detskom mestečku, vypovedala, že Jankovskí spolu s Čongrádyovcami vyrastali. Ju vychovávali v inej bunke, ale deti sa navzájom poznali. „Ako decká sme sa poznali, boli to výkuky odmalička, taká elita mestečka,“ povedala pred vyše rokom pri výsluchu o Čongrádyovcoch. Svoju výpoveď už dvakrát predtým, v roku 2013 aj 2015, potvrdila čestným prehlásením.

Čongrádyho sestra Eva potvrdila, že v Detskom mestečku vyrastali a s Jankovskými sa jej bratia Peter a Ľuboš kamarátili. „V detstve boli kamaráti, teraz už medzi nami nie je žiaden vzťah,“ povedala. Jej bratia už sú mŕtvi. Petra v septembri 2004 zastrelili a Ľuboš zomrel na dovolenke v Dominikánskej republike v roku 2011.

Potvrdenie Janíčkovej verzie

Jankovská hovorí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie