Denník N

Pri mŕtvici rozhoduje čas. Keď je neskoro, nepomôžu ani najlepšie medicínske postupy

Ilustračné foto - Flickr.com/Intel Free Press
Ilustračné foto – Flickr.com/Intel Free Press

Keď sa pred pár rokmi dostal neurológom pod ruky takýto pacient, ich úlohou bolo akurát potvrdiť diagnózu a zamávať mu na rozlúčku.

Píše Kevin Sheth, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Nedávno som sa staral o 82-ročného starčeka, ktorý mal problém s otvorením pohára s džemom. Dvadsať minút bojoval s vrchnákom, až mu napokon z ruky vypadla vidlička, ktorou sa ho snažil vypáčiť.

Cítil sa unavene, tak si ľahol a keď sa po štyroch hodinách zobudil, všimol si, že jeho ruka ochabla. Hneď preto s manželkou zavolali na tiesňové číslo a sanitka ho odviezla do miestnej nemocnice.

Lenže nemocnica nebola špecializovaná na liečbu srdcovo-cievnych chorôb, a tak ho previezli do New Havenu, kde pracujem. Pán k nám dorazil dve hodiny po telefonáte na tiesňovú linku a takmer sedem hodín po tom, čo sa u neho objavili prvé symptómy.

Príliš neskoro na to, aby sme zabránili trvalým následkom.

Nemusí to tak byť

Ako neurológa ma každý deň trápi, že nie som schopný pomôcť ľuďom s mŕtvicou, a to napriek tomu, že mám poruke viaceré účinné liečebné metódy. Prichádzajú jednoducho príliš neskoro.

Krvné zrazeniny v mozgu sú príčinou, prečo mŕtvica mení osobnosť ľudí a robí z nich príťaž pre rodinu.

Mŕtvica každoročne zasiahne približne 800-tisíc Američanov, pričom 140-tisíc jej následkom ihneď podľahne. Spoločnosť to podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb ročne stojí 34 miliárd dolárov.

Nemusí to tak byť.

Dva milióny buniek za minútu

Už takmer dve desaťročia majú neurológovia k dispozícii lieky schopné obnoviť prietok krvi v mozgu, vďaka čomu dokážu obmedziť jeho poškodenia.

Avšak liek na rozriedenie krvi, známy ako tkanivový aktivátor plazminogénu (tPA), dostanú iba štyri percentá pacientov. Háčik je v tom, že im ho treba podať v priebehu prvých pár hodín po mozgovej mŕtvici, aby naozaj zaúčinkoval.

Nie je to však jediný účinný prostriedok. Od roku 2015 preukázalo osem medzinárodných štúdií účinnosť mechanického odstraňovania zrazenín, ktoré pomohlo obnoviť krvný obeh.

Tento postup zvyčajne zaberá do 24 hodín, no podobne ako pri tPA, platí, že čím menej času od úrazu prejde, tým je účinnejší. Každú minútu bez prísunu krvi totiž zomrú dva milióny mozgových buniek.

Mŕtvica sa nerozoznáva ľahko

Pravdou je, že aj pre lekárov býva ťažké určiť, kto dostal mŕtvicu a táto neistota môže zabrániť včasnej liečbe.

Ako rozoznať, či ste si ruku iba priľahli, alebo je akútne paralyzovaná? Aký je rozdiel medzi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravie

Teraz najčítanejšie