Denník N

Ministrovať po Pavlisovi by mohol aj Vážny

Foto – TASR
Foto – TASR

V Smere zatiaľ o nástupcovi Pavla Pavlisa oficiálne nerozhodli. Spomínajú sa mená dvoch štátnych tajomníkov, ale aj možnosť, že ministerstvo povedie až do budúcoročných volieb vicepremiér Vážny.

Bez oficiálneho kandidáta a s viacerými možnosťami. Tak to vyzerá v Smere deň po tom, ako oznámil demisiu minister hospodárstva Pavol Pavlis.

Do úvahy podľa informácií Denníka N prichádza okrem nasadenia jedného z doterajších štátnych tajomníkov na ministerstve hospodárstva aj ďalšia možnosť – úlohu viesť ministerstvo by dostal vicepremiér Ľubomír Vážny. Ten žiadne ministerstvo neriadi a má len agendu eurofondov a veľkých investícií, ktoré neprišli. Vážny v prvej Ficovej vláde riadil ministerstvo dopravy, čo je tiež ekonomický rezort. Má však za sebou kauzy ako mýtny tender a sfalšovaná analýza výhodnosti PPP projektov.

Fico včera o novom ministrovi hovoriť nechcel. Na tlačovke k Váhostavu po otázke k nástupcovi povedal, že sa mieni venovať len tejto téme. „Ja som sa to ešte nedopočul,“ povedal Vážny Denníku N na otázku, či povedie ministerstvo.

Ďalšími možnými kandidátmi sú stále štátni tajomníci z doteraz Pavlisovho ministerstva Miroslav Obert a Rastislav Chovanec.

Obert bol podpredsedom predstavenstva štátnej spoločnosti JAVYS a doteraz sa venoval výhradne energetike. Slovensko čakajú ťahanice o podiel v pološtátnych Slovenských elektrárňach, ale aj dôležité rokovania, ktoré s energetikou nesúvisia – napríklad predaj štátneho podielu v Telekome.

Chovanec má na premiéra bližšie väzby než Obert. Dvakrát bol jeho poradcom pre investície a ide o syna zakladateľa Smeru Miroslava Chovanca, ktorý zomrel v roku 2007. Miroslav Chovanec mal k Robertovi Ficovi blízky vzťah. Pavol Pavlis bol tiež človekom priamo od predsedu vlády.

V Smere sa hovorilo aj o možnosti, že by na Pavlisovo miesto nastúpil súčasný štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček. Táto možnosť by však mala byť málo pravdepodobná.

Miroslav Obert. Foto - ministerstvo hospodárstva.
Miroslav Obert. Foto – Ministerstvo hospodárstva SR
Rastislav Chovanec. Foto - Ministerstvo hospodárstva
Rastislav Chovanec. Foto – Ministerstvo hospodárstva SR

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie