Denník N

Brusel navrhol vysoké pokuty za praktiky, ktoré poškodia veľa spotrebiteľov

Smernica o nekalých obchodných praktikách stanoví, že je nezákonné uviesť na trh v rôznych štátoch EÚ identicky vyzerajúce produkty s odlišným zložením.

Európska komisia predstavila silnejšie nástroje, s ktorými by mohli členské štáty EÚ účinnejšie bojovať proti dvojakej kvalite výrobkov predávaných pod rovnakou značkou. V komplexnom balíku na ochranu spotrebiteľov New Deal For Consumers navrhla zakázať praktiky dvojakej kvality potravín pod jednou značkou.

Navrhla, aby sa v smernici o nekalých obchodných praktikách výslovne stanovilo, že výrobky nemožno predávať vo viacerých členských štátoch s tým, že sú totožné, keď majú výrazne odlišné zloženie alebo vlastnosti. „Chceme to dať čierne na bielom, že duálna kvalita je zakázaná,“ povedala eurokomisárka pre ochranu spotrebiteľa Věra Jourová.

Pripomenula, že, ako povedal šéf Európskej komisie J. C. Juncker, v EÚ nemôžu byť občania druhej kategórie.

Podvody sa nemajú oplácať

Európska komisia priznala, že súčasné možnosti postihovania praktík, ktoré negatívne zasahujú široký okruh spotrebiteľov v EÚ, akou je aj dvojaká kvalita, nie sú dostatočné. Podľa Bruselu sa dnes výška sankcií v jednotlivých členských štátoch značne líši a často je príliš nízka na to, aby skutočne mala odstrašujúci účinok, a to najmä v prípade spoločností, ktoré pôsobia nadnárodne a vo veľkom rozsahu.

Čo ešte Komisia dnes navrhla: 

  • Rozšíriť ochranu spotrebiteľa aj na „bezplatné“ digitálne služby, pri ktorých spotrebitelia poskytujú svoje osobné údaje, ale neplatia peniazmi. Spravidla pôjde o služby cloudových úložísk, sociálne médiá alebo emailové účty. Spotrebitelia by aj pri nich mali mať právo na isté informácie a možnosť do 14 dní zmluvu zrušiť.
  • Spotrebitelia budú

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika

Teraz najčítanejšie