Denník N

Orbánovo víťazstvo narobí škody v Európe aj na Slovensku

Šéf SMK József Menyhárt s Igorom Matovičom. Foto – Facebook
Šéf SMK József Menyhárt s Igorom Matovičom. Foto – Facebook

Orbánov režim v posledných rokoch nalial milióny eur aj na Slovensko, aby tu najmä cez SMK posilnil svoj vplyv.

Režim Viktora Orbána v Maďarsku zostáva pri moci a dokonca sa posilnil. Nič nenasvedčuje ani tomu, že by sa chcel mierniť teraz, keď už to má na ďalšie štyri roky takpovediac isté. Práve naopak – orbánovci pravdepodobne nezabudnú, ako sa pred voľbami aspoň krátky čas obávali, že by mohli prísť o moc a možno aj o nakradnuté majetky. Nebudú si chcieť túto skúsenosť zopakovať, takže skôr pritvrdia a dokončia to, čo začali: úplné ovládnutie Maďarska, aby sa už nikdy o svoju moc ani na chvíľu nemuseli strachovať.

To bude mať smutné dôsledky najmä pre Maďarsko, poškodí to však aj Európsku úniu a strednú Európu, nehovoriac o Slovensku.

Orbánov úspech je povzbudením pre všetky protieurópske sily a pre populistických politikov, pre ktorých je, podobne ako pre maďarského premiéra, Únia len bankomatom, z ktorého možno čerpať peniaze a ignorovať pritom úniové pravidlá a vlastné povinnosti. Ďalej to oslabí dôveru v Úniu, ktorá nielenže nedokáže v členských štátoch presadiť vlastné pravidlá, ale ešte si aj financuje režimy pracujúce na jej oslabení či dokonca rozbití.

Posilní sa spojenectvo súčasného maďarského a poľského režimu, ktoré sa budú ďalej navzájom chrániť a budú brániť sankciám a opatreniam, ktoré by mohli orgány Únie podniknúť proti tomu druhému na ochranu demokratického zriadenia, nezávislého súdnictva atď.

Orbánov úspech povzbudí najmä protidemokratických populistov v strednej Európe. Po prvé tým, že je vôbec možné a že sa vyplatí v dnešnej Európe a dokonca v rámci EÚ nebyť demokratom, odbúrať demokratický systém, právny štát, férové voľby, že vám to všetko prejde, môžete z toho profitovať, môžete si pokojne rozkradnúť celý štát bez toho, aby s tým ktokoľvek čokoľvek urobil.

Po druhé ponúka Orbán rad nápadov a konkrétnych postupov, ako to urobiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Viktor Orbán

Voľby v Maďarsku

Komentáre

Teraz najčítanejšie