Denník N

Vývojárka v Googli: Reči o tom, že ženy nemôžu byť dobré programátorky, sa dotkli aj mužov

Foto – Patrícia Kvasňovská
Foto – Patrícia Kvasňovská

Každý človek so zdravým rozumom môže vykonávať takúto prácu, hovorí prvá vývojárka Googlu zo Slovenska Petra Cross.

Petra Cross študovala informatiku na Žilinskej univerzite. Doštudovala ju na Santa Clara University v Silicon Valley a po skončení štúdia pracovala rok pre menší startup. Neskôr prešla do firmy Google, kde pracuje už vyše 13 rokov. Najprv bola vývojárkou vyhľadávača a Gmailu a dnes pracuje na produkte Google Pay, ktorý spustili na Slovensku vo februári tohto roka. S manželom Bradfordom a dcérkou Lunou žije v San Franciscu. Na Slovensku sa angažuje v neziskovke Aj Ty v IT, ktorá sa snaží povzbudzovať a vzdelávať dievčatá v oblasti IT.

Je o vás známe, že ste prvou vývojárkou zo Slovenska aj z Česka v Googli. To znie vznešene, čo si pod tým máme predstaviť? Aký veľký je to úspech?

Softvérový vývojár navrhuje softvérovú architektúru, teda to, ako bude softvér fungovať z technického pohľadu, a zároveň ju aj implementuje alebo iným slovom naprogramuje. Je to práca, ktorá je nesmierne kreatívna, lebo budujete v podstate celý produkt alebo jeho časť úplne od základu. Vyžaduje to spoluprácu s produktovými manažérmi rozhodujúcimi o tom, aké produkty alebo funkcie treba vytvoriť. Musíte spolupracovať aj s inými tímami, s ktorými musíte integrovať, spojiť ich systém so svojím, pracujete aj s dizajnérmi, čo navrhujú vzhľad produktu, testermi, lokalizačným tímom a inými inžinierskymi rolami. Je to v podstate multidisciplinárna rola, kde informatika je len jedna disciplína, ktorú musíte ovládať. Programovanie je len jedna zručnosť, čo musíte robiť.

O tom, či je to úspech, môžeme polemizovať. Ak sa na to pozrieme zo štatistického pohľadu, som prvá z 15 miliónov „Čechoslovákov“, ktorej sa podarilo na takúto pozíciu v Googli dostať, čo sa dá považovať za úspech. Ale ak sa na to pozrieme z pohľadu toho, že každý človek so zdravým rozumom môže túto alebo podobnú prácu vykonávať, tak to až taký veľký úspech nie je.

Je to niečo, o čom ste snívali?

Nie, keď som vyrastala, myslela som si, že budem buď učiteľka po mame, alebo budem mať nejakú technickú prácu po otcovi. To, že budem robiť informatiku, mi však nenapadlo, vtedy som vlastne ani o počítačoch veľa nevedela. Až keď som mala asi 14 rokov, môj otec domov dotiahol náš prvý PC s Intel 386. Na gymnáziu som sa prvýkrát stretla s informatikou, v tom čase sme skúšali programovanie v Pascale a veľmi ma to bavilo. Bola to vlastne jediná vec, ktorú som mala možnosť vyskúšať si pred voľbou univerzitného zamerania. Preto som sa rozhodla aj informatiku študovať. Vedela som, do čoho idem.

Vy o Googli hovoríte ako o veľmi dobrom zamestnávateľovi, otvorenom rôznorodosti, kde sa veľmi dbá na to, aby sa tam každý cítil komfortne. Bývalý zamestnanec tejto firmy James Damore však vyprodukoval pamflet, v ktorom napísal, že ženy sa nehodia na inžinierske pozície. Známe sú aj žaloby zamestnankýň pre sexizmus. Ako to teda je?

O žalobách zamestnankýň v iných firmách som počula a myslím si, že je dobre, že sa táto téma verejne rieši, lebo Silicon Valley, ako aj zvyšok sveta je ešte stále ďaleko od úplnej rovnoprávnosti žien a mužov. Je dôležité, aby každá žena mohla mať rovnaké pracovné prostredie a možnosti ako muži okolo nej.

Môj osobný názor je, že James Damore napísal veľký manifest, kde opísal svoje názory o schopnostiach (alebo neschopnostiach) žien. Urazil tým veľa kolegýň, ale dotklo sa to aj mnohých kolegov. V Googli sa na nikoho nehľadí cez pohlavie, vieru, sexuálnu orientáciu, dôležité sú schopnosti a výsledky daného človeka.

Stretli ste sa niekedy s tým, že by vás podceňovali, lebo ste žena?

Jeden môj kolega mi raz do očí odôvodnil jeden môj pracovný úspech tým, že dobre vyzerám. Odvtedy sa mi už niekoľkokrát ospravedlnil a veľmi sa snaží o to, aby sa nenechal ovplyvňovať stereotypmi, s ktorými vyrastal. Pochádza zo strednej Európy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Technológie

Životy žien

Veda

Teraz najčítanejšie