Denník N

Americký obchodník so stíhačkami: Slováci si môžu dovoliť lepší stroj, než vám ponúkajú Švédi

Lietadlo F-16 od firmy Lockheed je historicky najúspešnejšou prúdovou stíhačkou na svete. Američania ju dodali do dvadsiatich piatich krajín sveta. Najnovšiu verziu Block 70 aktuálne ponúkajú aj Slovensku. Na fotke je F-16 vo výzbroji Ománu. Foto - Lockheed
Lietadlo F-16 od firmy Lockheed je historicky najúspešnejšou prúdovou stíhačkou na svete. Američania ju dodali do dvadsiatich piatich krajín sveta. Najnovšiu verziu Block 70 aktuálne ponúkajú aj Slovensku. Na fotke je F-16 vo výzbroji Ománu. Foto – Lockheed

Manažér firmy Lockheed hovorí, že Američania vedia ponúknuť Slovensku vyspelejšiu stíhačku než Švédi, a za výhodnú cenu. Prvé nové stroje by vedeli dodať v roku 2023.

Američan Michael N. Kelley, zamestnanec zbrojovky Lockheed, má na vizitke napísané „šéf kampane F-16 pre Slovensko“. Pravidelne sa stretáva s úradníkmi slovenského ministerstva obrany a dohoduje detaily možného predaja amerických stíhačiek Slovensku. 

Išlo by o najväčší vojenský obchod od vzniku samostatného Slovenska. Ministerstvo vedené nominantmi SNS o rokovaniach zatiaľ neposkytlo takmer žiadne informácie. Američania sú komunikatívnejší. Kelley pre Denník N hovorí aj o tom, čo by Slovensko získalo, keby si objednalo najnovšiu verziu stíhačky F-16 a kedy by Američania dokázali tieto lietadlá dodať. 

Slovenské ministerstvo obrany si práve vyberá medzi dvoma typmi stíhačiek: švédskym Gripenom a americkou F-16. Prečo by si podľa vás malo vybrať F-16?

Pretože je to najlepšie riešenie pre Slovensko. Lietadlo F-16 vo verzii Block 70, ktorú Slovensku ponúkame, je výkonnejšie než Gripen. Má dlhší dolet, dlhšiu technickú životnosť, unesie viac užitočného nákladu, pilot má väčší prehľad o bojovej situácii. Je to jednoducho lepší výrobok. Ďalším podstatným argumentom je, že takýto projekt by Slovensku priniesol tesnejšiu spoluprácu s USA i v rámci NATO.

Mal by byť tento argument pre Slovensko dôležitý?

Ak by niekedy došlo k tomu, že by Slovensko muselo brániť svoje územie proti vonkajšej hrozbe, kto myslíte, že mu príde na pomoc? Kto bude bojovať po boku slovenských ozbrojených síl? Bude to NATO a budú to USA. Posilňovanie vzťahov s USA je dôležité pre bezpečnosť Slovenska.

Chcete tým povedať, že USA budú mať väčšiu motiváciu pomáhať Slovensku, pokiaľ si kúpime vaše stíhačky?

Ste členským štátom NATO a táto organizácia sa opiera

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Slovenské stíhačky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie