Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O kliešťoch, ktoré vinou globálneho otepľovania môžu spôsobiť svetovú epidémiu lymskej boreliózy

Foto - TASR
Foto – TASR

V USA sa zväčšila plocha pokrytá kliešťami o 113 percent a v miernych pásmach Európy dokážu už kliešte prežiť aj vo výške nad tisíc metrov.

Teória chaosu hovorí, že mávnutie motýlích krídel napríklad v Európe spôsobí cyklón na opačnej strane planéty, nikdy však nedokážeme predpovedať, kedy a kde. Podobne je to s globálnym otepľovaním: nepredvídateľných dôsledkov bude toľko, že nikdy nebudeme schopní sa na ne pripraviť.

tomto texte ide o kliešte, ale nielen o ne. Novinárka Mary Beth Pfeiffer začína snežným zajacom v severnej Amerike. Doteraz sa mu darilo prežiť vďaka tomu, že jeho kožušina sa každú jeseň menila z hnedej na bielu, takže s prichádzajúcim snehom sa stával pre dravce neviditeľným.

Lenže kým zajac mení farbu kožušiny každý rok v rovnakom čase, sneh prichádza vinou globálneho otepľovania neskôr. Čo sa stane? Zajacova predčasne vymenená snehobiela kožušina je na tmavej pôde bez snehu dokonalým terčom pre dravce všetkého druhu. A populácia snežného zajaca sa v roku 2016 znížila o sedem percent.

Ešte horšie je na tom jeden zo symbolov severnej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Teraz najčítanejšie