Denník N

Zuckerberg sa po škandále s dátami v kongrese ospravedlňoval a priznal chyby

Mark Zuckerberg. Foto – TASR/AP
Mark Zuckerberg. Foto – TASR/AP

Americkí senátori zakladateľa Facebooku vypočúvali viac ako päť hodín.

Mark Zuckerberg (33) sa v utorok v americkom kongrese ospravedlnil za chyby, ktoré viedli k škandálu Cambridge Analytica, a zároveň zdôraznil, že jeho spoločnosť uvažuje o prehodnotení zodpovednosti voči užívateľom a spoločnosti.

Firma Cambridge Analytica neoprávnene získala prístup až k 87 miliónom dát používateľov, údaje potom využila aj na podporu volebnej kampane prezidenta Donalda Trumpa. Facebook sa o tom, že spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala dáta užívateľov, dozvedel v roku 2015.

Video: Zuckerberg sa ospravedlňuje za chyby, ktoré urobil Facebook

Zuckerberg povedal, že prípad americkej Federálnej komisii pre obchod (FTC) Facebook neohlásil, pretože túto kauzu nepovažoval za porušenie dohôd medzi Facebookom a FTC.

Hneď vo svojej úvodnej reči sa Zuckerberg ospravedlňoval. „Teraz je jasné, že sme neurobili dosť, aby sme zabránili používaniu týchto nástrojov aj na páchanie škôd. To platí pre falošné správy, zahraničné zásahy do volieb a nenávistné prejavy, ako aj pre prácu vývojárov a ochranu osobných údajov. Bola to veľká chyba, ktorá ma veľmi mrzí. Ja som Facebook založil. Ja ho vediem a ja som zodpovedný za to, čo sa stalo.“

Bez možnosti sankcionovania

Jednou z otázok 44 senátorov bolo, prečo Facebook voči britskej spoločnosti Cambridge Analytica nepodnikol žiadne kroky, keď vedel o zneužívaní dát z jej strany. Zuckerberg reagoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Svet

Teraz najčítanejšie