Denník N

Smer povýši bývalú novinárku Soňu Pötheovú na šéfku úradu pre osobné údaje

Soňa Pötheová v minulosti pracovala v Markíze, mediálne zastupovala rodinu Rehákovcov a pracovala pod Pavlom Paškom. Foto - TASR
Soňa Pötheová v minulosti pracovala v Markíze, mediálne zastupovala rodinu Rehákovcov a pracovala pod Pavlom Paškom. Foto – TASR

Do čela úradu prichádza z Národnej rady, kde viedla komunikačný odbor pod bývalým šéfom parlamentu Pavlom Paškom aj za jeho nástupcu Petra Pellegriniho.

Novou šéfkou úradu, ktorý má dbať o ochranu osobných údajov bežných ľudí, sa zrejme stane bývalá redaktorka televízie Markíza Soňa Pötheová. Do funkcie ju dnes navrhla vláda, nomináciu ešte musí schváliť parlament.

Funkčné obdobie riaditeľa úradu je päť rokov.

Pötheová doteraz viedla komunikačný odbor Národnej rady, kam prišla po nástupe Pavla Pašku (Smer) do funkcie predsedu parlamentu. Paška pred koncom roka po tlaku verejnosti a niekoľkých demonštráciách v súvislosti s kauzou piešťanského cétečka rezignoval.

Za Pellegrinim prišiel aj šéf komunikácie

Z miesta šéfky komunikácie pred niekoľkými týždňami odišla aj Pötheová. Odchod odôvodnila tým, že potrebuje zmenu, posun a byť flexibilnejšia. Nahradil ju Martin Dorčák, ktorý do parlamentu prišiel z ministerstva školstva. Dnešný predseda parlamentu bol pred nástupom do Národnej rady ministrom školstva.

Pötheová je momentálne v zahraničí, k svojej nominácii sa možno vyjadrí neskôr.

Kandidátka na šéfku úradu od roku 1997 pracovala v Markíze, moderovala diskusnú reláciu Na telo, potom si založila vlastnú PR agentúru. Mediálne tréningy organizovala aj pre skupinu Penta, neskôr zastupovala rodinu Rehákovcov aj v čase, keď podnikateľa Ladislava Reháka zatkli spolu s právnikom Ernestom Valkom.

Kritizovali sčítanie ľudu, teraz preveria kamery

Úrad na ochranu osobných údajov sa pred štyrmi rokmi zviditeľnil kritikou sčítania obyvateľstva, ktoré podľa neho nezaručovalo anonymitu.

Na podnet Generálnej prokuratúry svoje stanovisko nakoniec zrušil, no vo vyhlásení pre médiá opakoval, že sčítanie organizované Štatistickým úradom v niektorých etapách anonymné nebolo.

Najnovšie sa úrad chystá preverovať napríklad to, či môžu policajti na uniformách nosiť kamery.

Pötheová vystrieda doterajšiu riaditeľku Eleonóru Kročianovú, ktorá podľa hovorcu úradu odišla z vážnych osobných dôvodov, ktoré vo svojom abdikačnom liste bližšie nevysvetlila.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Slovensko

Teraz najčítanejšie