Denník N

Gašpar opäť hovorí o vyšetrovaní vraždy, aj keď by mal mlčať

Policajný prezident Tibor Gašpar. Foto – TASR
Policajný prezident Tibor Gašpar. Foto – TASR

Policajný prezident avizuje posun vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Podľa právneho zástupcu rodiny Gašpar škodí vyšetrovaniu.

Denník Hospodárske noviny v stredu zverejnil nepravdivú informáciu, že polícia už má vytypovaného možného páchateľa vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Noviny zároveň napísali, že vyšetrovací tím sa sústredí už iba na jednu vyšetrovaciu verziu.

Hospodárske noviny informáciu zverejnili spolu s rozhovorom s policajným prezidentom Tiborom Gašparom.

Ten na otázku, prečo viac ako po mesiaci neprichádza zásadný posun vo vyšetrovaní vraždy, povedal: „Ale príde. Vyšetrovanie je objektívne, nezávislé a štandardné“.

Gašpar tiež na otázku, či sa čuduje otázkam novinárov o vražde, povedal: „Nie, sám každú hodinu očakávam, že ku mne do kancelárie vstúpi riaditeľ NAKA a oznámi mi, že máme páchateľa. Verte, že si to prajem zo všetkého najviac“.

Podľa informácií Denníka N od orgánov činných v trestnom konaní vo vyšetrovaní je stále niekoľko verzií. Gašparove vyjadrenia môžu súvisieť s tým, že nový minister vnútra Tomáš Drucker povedal, že do konca týždňa rozhodne o jeho zotrvaní vo funkcii.

„V súvislosti s trestnou vecou dvojnásobnej úkladnej vraždy sa objavuje veľké množstvo protichodných a nepresných vyhlásení a informácií. Úrad špeciálnej prokuratúry nedisponuje informáciou, ktorá bola v médiách označená za tvrdenie prezidenta Policajného zboru k vytypovaniu možného páchateľa,“ vyhlásila oficiálne prokuratúra.

„Chceme zdôrazniť, že vyšetrovatelia PZ vo veci priebežne nepretržite konajú a vykonávajú procesné úkony s cieľom odhaliť a potrestať páchateľa – páchateľov tohto trestného činu. Zo zrejmých dôvodov nie je možné procesné úkony v súčasnosti špecifikovať. V priebehu vyšetrovania sú preverované viaceré vyšetrovacie verzie činu a každej je venovaná rovnaká vážnosť a preverujú sa s rovnakou pozornosťou.“

V utorok bol na policajnom výsluchu Peter Bárdy, šéfredaktor portálu Aktuality.sk, kde Ján Kuciak pracoval. Vypočúvali ho osem hodín. „Z toho, ako sa ma policajti pýtali, nevyplývalo, že ide len o jednu verziu,“ hovorí Bárdy.

Lipšic Gašpara kritizuje

Právny zástupca rodín Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Daniel Lipšic Gašpara za výroky o vyšetrovaní kritizuje. „Ak by bola polícia na horúcej stope, tak by verejné oznamovanie posunu vo vyšetrovaní dopredu bolo varovaním podozrivých, a teda marením vyšetrovania.“

Bývalý minister vnútra Lipšic hovorí, že ak polícia nie je na horúcej stope, „je to len vymyslená vec,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie