Denník N

Česko je už takmer sto dní bez vlády s dôverou. Mnohí sa zhodujú, že ostala jediná možnosť: vláda s komunistami a extrémistami

Andrej Babiš vedie vládu v demisii už sto dní. Foto - tasr/ap
Andrej Babiš vedie vládu v demisii už sto dní. Foto – tasr/ap

Takmer pol roka po voľbách do Poslaneckej snemovne sa Česko stále opiera o vládu Andreja Babiša v demisii.

Prednedávnom stroskotali vyjednávania hnutia ANO so sociálnymi demokratmi a niektorí sa vracajú k možnej spolupráci s komunistami a xenofóbnou stranou Tomia Okamuru (SPD).

Kým ministerka obrany v demisii Karla Šlechtová si myslí, že by aj takéto strany mali dostať šancu, minister dopravy v demisii Dan Ťok by v prípade spolupráce s Tomiom Okamurom opustil nielen vládu, ale aj Poslaneckú snemovňu.

A nie je jediný. Minister spravodlivosti v demisii Robert Pelikán už koniec v politike stihol oznámiť. Od vzniku prvej Babišovej vlády nesúhlasil s viacerými krokmi hnutia ANO.

Bol proti zvoleniu komunistického poslanca Ondráčka do čela výboru na kontrolu Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov a podľa zdrojov Lidových novin poslednou kvapkou bol tlak o vydanie hackera Jevgenija Nikulina. Zadržali ho v októbri 2016 v Prahe na základe informácií z Ruska a Spojených štátov, pričom obe tieto krajiny žiadali aj jeho vydanie na trestné stíhanie. V marci tohto roku Česko vyhovelo USA, čo nahnevalo Rusov a aj Miloša Zemana a jeho okolie.

Odporúča Zeman

Vládu s komunistami a SPD odporúča aj samotný prezident Zeman, s Babišom sa stretli v utorok večer. Počas stretnutia Česká televízia priniesla informácie z hlasovania poslaneckého klubu ANO, na ktorom poslanci potvrdili, že Andrej Babiš zostáva jediným kandidátom hnutia na predsedu vlády.

Poslanecký klub okrem toho rozoberal aj možné rokovania o vláde so stranami. Vrátili sa tiež k možnosti vlády so sociálnou demokraciou, s takouto možnosťou však súhlasila iba tretina poslancov. Jedinou možnosťou teda ostala menšinová vláda hnutia ANO. Takúto vládu sú však ochotní tolerovať práve len komunisti a okamurovci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie