Denník N

Už druhýkrát v Maďarsku zo dňa na deň zanikli najvplyvnejšie opozičné noviny

Noviny Magyar Nemzet existovali 80 rokov. Zdroj - Magyar Nemzet
Noviny Magyar Nemzet existovali 80 rokov. Zdroj – Magyar Nemzet

Majiteľ, oligarcha, ktorý sa rozhádal s Orbánom, už denník Magyar Nemzet po ďalšom volebnom víťazstve Fideszu nechcel dotovať.

V meste Eger na severovýchode Maďarska sa vo štvrtok koná vedecká konferencia k osemdesiatemu výročiu založenia denníka Magyar Nemzet (Maďarský národ). Nepríjemným prekvapením nielen pre účastníkov konferencie je, že tento týždeň majiteľ novín v reakcii na výsledky nedeľných parlamentných volieb náhle oznámil ukončenie existencie denníka.

V stredu, práve deň pred konferenciou, vyšlo jeho posledné číslo.

Po ľavicovom denníku Népszabadság, ktorý skončil v októbri 2016, je pravicový Magyar Nemzet už druhým tradičným médiom, ktoré doplatilo na to, že kritizovalo režim Viktora Orbána. Aj keď je príbeh Magyar Nemzetu o niečo zložitejší.

Kedysi najdôveryhodnejší

Na začiatku deväťdesiatych rokov bol Magyar Nemzet u našich susedov považovaný za najdôveryhodnejší denník, pretože si v rámci možností zachoval aj za komunizmu určitú, i keď samozrejme veľmi obmedzenú mieru slobody. Neskôr fungoval ako pomerne slušný konzervatívny denník až do roku 2000, keď ho za nejasných okolností zlúčili s denníkom Napi Magyarország, straníckymi novinami vládnej strany Fidesz. Následkom toho sa aj Nemzet stal hlásnou trúbou lídra Fideszu Viktora Orbána a jeho prestíž rýchlo upadla.

Ďalší zvrat nastal v roku 2015. Magyar Nemzet vlastnil najvýznamnejší maďarský oligarcha, bývalý pokladník Fideszu a Orbánov dôverník

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Voľby v Maďarsku

Svet

Teraz najčítanejšie