Denník N

Je to trpký príbeh o slovenskom cukre

Bývalý cukrovar v Pohronskom Ruskove. Foto - Olja Triaška Stefanović
Bývalý cukrovar v Pohronskom Ruskove. Foto – Olja Triaška Stefanović

Ilona Németh strávila rok výskumom histórie cukrovarov na Slovensku. V bratislavskej Kunsthalle otvára veľkú výstavu s názvom Eastern Sugar.

Všetko to mohlo byť inak. Všetko to mohlo byť inak, keby za jej domom nesídlil cukrovar, ale napríklad textilná fabrika. Všetko to mohlo byť inak, ale možno, že napokon ani nie, lebo príbeh o tom, čo sa stalo s cukrovarmi na Slovensku, je podobný mnohým iným príbehom. Príbehom o fabrikách, ktoré zo dňa na deň zatvorili a ostalo po nich holé nič.

„Za naším domom sídlila najväčšia továreň na cukor. Z detstva si pamätám ten zápach, ‚vôňu‘ cukrovaru, cesty plné nákladných áut s cukrovou repou. Zrazu to zmizlo, úplne. Ostala len vstupná vrátnica, všetko ostatné bolo zrovnané so zemou,“ hovorí umelkyňa Ilona Németh.

Každý deň chodila okolo niekdajšieho Juhocukru, zahraničnými investormi v 90. rokoch premenovaného na Eastern Sugar, a hnevalo ju to. Nie z nostalgie. Iba si roky neustále kládla otázku, na ktorú jej nikto v meste nevedel s presnosťou odpovedať: prečo sa to stalo a kto bol za to zodpovedný.

Začala sa preto viac pýtať a viac cestovať. Rok strávila intenzívnym výskumom a na cestách po všetkých bývalých domácich cukrovaroch spolu s fotografkou Oljou Triaškou Stefanović. Teraz otvára v bratislavskej Kunsthalle výstavu, akých na Slovensku ročne naozaj nevznikne veľa, ak vôbec. Je to pátranie po odpovediach na otázky, ktoré väčšinou nemajú jednoznačné odpovede a navyše ešte vedú k otázkam ďalším. Napríklad aj k tej, či sa „nič“ napokon vždy niečím nezaplní a či to niečo nie je najmä populizmus a nacionalistická ideológia.

Bývalý cukrovar v Rimavskej Sobote. Foto – Olja Triaška Stefanović

Sládkovičovo. Foto – Olja Triaška Stefanović

Ilona Németh (1963)
pochádza z Dunajskej Stredy, študovala v Budapešti, je profesorkou na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení, kde vedie vlastný ateliér. Má za sebou množstvo sólových aj skupinových výstav na domácej aj medzinárodnej scéne. Vlani dostala od prezidenta vyznamenanie Pribinov kríž
II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti výtvarného umenia. Kurátorkou výstavy Eastern Sugar je Nina Vrbanová, asistentkou kurátorky je Krisztina Hunya. V bratislavskej Kunsthalle potrvá do 15. júla. Foto N – Tomáš Benedikovič

Začalo sa to za domom

„Bolo to najlepšie rozhodnutie, aké som mohla urobiť,“ hovorí Ilona Németh v časti výstavy, ktorú nazýva Archív. Tvoria ju najmä videá s rozhovormi a fotografie, z ktorých si každý divák môže vyskladať vlastný „obraz“ cukrovarov na Slovensku, a to doslova fyzicky pomocou posuvného systému.

Kedysi ich u nás bolo desať, dnes fungujú dva – v

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie