Denník N

Slávny Machnáč sa rozpadá, majitelia sú nedotknuteľní. Sú to Kollár, Bödör a Krajmerová, kričí transparent

Cez víkend sa na fasáde budovy objavili transparenty. Foto - Opustená rekreácia
Cez víkend sa na fasáde budovy objavili transparenty. Foto – Opustená rekreácia

Funkcionalistická pamiatka sa rozpadá šestnásť rokov. Odborníci napísali petíciu a žiadajú vyvlastnenie. Vždy, keď chce zasiahnuť pamiatkový úrad, Machnáč zmení majiteľa.

Je to možno len otázka roka či dvoch, kým dostanú majitelia liečebného domu Machnáč v Trenčianskych Tepliciach posudok, ktorý by im umožnil budovu zdemolovať z bezpečnostných dôvodov, obáva sa najhoršieho teoretik architektúry na Ústave stavebníctva a architektúry SAV Peter Szalay. Spolu s ďalšími kolegami a aktivistami sa zbúraniu snažia zabrániť. Spustili preto teraz petíciu, burcujú verejnosť.

„Petícia za vyvlastnenie budovy je asi našim posledným pokusom, ako túto pamiatku zachrániť. Dostať ju z rúk majiteľov, ktorých dlhodobé nekonanie nasvedčuje tomu, že im už vôbec nejde o budovu, ale len o pozemok,“ hovorí Szalay.

Cez víkend sa na budove Machnáča objavili dva transparenty. Namiesto plagátu, ktorý budovu v minulosti ponúkal na predaj, tam teraz svieti nápis: Vyvlastniť! Z balkónov visí nápis: Kollár + Bödör + Krajmerová = Machnáč.

Na funkcionalistickú stavbu Machnáča sa skupina odborníkov už niekoľko rokov pozerá s čoraz väčšími obavami. Je to jedna z posledných autenticky zachovaných stavieb tohto druhu na Slovensku a od roku 1996 aj národná kultúrna pamiatka. Už šestnásť rokov sa však rozpadá.

„Zo strany majiteľov je to riadená likvidácia, ktorá sa snaží postupne zničiť všetky hodnotné prvky, ktoré stavba mala. Voda, vlhkosť, pleseň – to všetko postupne privádza Machnáč do štádia, v ktorom bude absolútne nepoužiteľný,“ hovorí architekt Martin Zaiček.

Machnáč ako národná kultúrna pamiatka chátra, majitelia sú nezastihnuteľní. Foto – Opustená rekreácia

Kto je majiteľ

Tento rok vydalo združenie Opustená rekreácia o Machnáči knihu, do ktorej prispeli uznávaní teoretici architektúry. Tí istí odborníci sa teraz podpisujú pod petíciu za vyvlastnenie, ktorá aj podľa iniciátorov – Andrey Kalinovej, Martina Zaičeka a Petra Szalaya síce znie utopicky a radikálne, ale inú cestu už nevideli. Petícia má už takmer tisíc podpisov.

So základnou otázkou, kto je vlastne majiteľom Machnáča, sa združenie Opustená rekreácia trápi od úplného začiatku, keď v roku 2011 začalo s umeleckými aktivitami v Trenčianskych Tepliciach. Mená majiteľov sa však postupne vytrácali a menili zväčša pri každom ďalšom pokuse Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne zasiahnuť proti chátraniu pamiatky.

Do roku 2008 bol Machnáč súčasťou majetku Kúpeľov Trenčianske Teplice, ktoré vznikli ako súkromná spoločnosť po privatizácii kúpeľov v 90. rokoch. Ich súčasným 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Liečebný dom Machnáč

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie