Denník N

Zmätok pani Vinczeovej

Foto – RTVS
Foto – RTVS

Predstava o slušnosti nie je vecou osobného vkusu, spoločenská morálka existuje a nie je také ťažké sa na nej zhodnúť.

Adela Vinczeová je zmätená a slúži jej ku cti, že to priznáva. „Problém je v tom, že si každý myslí, že je slušný a správny, takže by to asi mal niekto určiť,“ povedala minulý týždeň pri odovzdávaní filmových cien Slnko v sieti. A neskôr dodala, že niekedy už nemá „celkom jasno v tom, čo dnes vlastne znamená demokracia“.

Pani Vinczeová hľadá východisko v názore, že neexistuje jedna spoločná morálka, sú ich milióny a všetky sú si rovné, keďže ona zjavne nepozná nikoho, kto by správnosť tej spoločnej „určil“. Iste si neuvedomila absurditu svojho výroku, lebo z neho vyplýva, že aj vrah Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa – ako každý – považuje za „slušného a správneho“, hoci je zrejmé, že nezabíjal v mene slušnosti, ale pre peniaze.

Slová pani Vinczeovej sú však nepochybne úprimné, a práve preto dokonale ilustrujú hodnotový chaos, ktorému je dnes vystavená nielen slovenská spoločnosť, ale celá stredná Európa a aj časť Západu. „Nemôžete dôverovať nikomu a ničomu. Neexistuje dôvod, pre ktorý by ste mali v čokoľvek veriť. Pravda neexistuje,“ hovorí americký historik Timothy Snyder v rozhovore pre Vox o svojej novej knihe Cesta k neslobode (The Road to Unfreedom).

Snyder viní z tohto chaosu najmä Rusko, ktoré s využitím sociálnych sietí vedie proti Západu psychologickú vojnu. Snyder má do veľkej miery pravdu, lenže tá sa prieči nášmu sebavedomiu. Kto by si priznal, že jeho názory v skutočnosti nie sú jeho vlastné, že je nesvojprávnou bytosťou, obeťou ruskej manipulácie?

Neomylnosť diktatúr a chyby demokracie

Adela Vinczeová je výnimočná v tom, že ako verejná

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie