Denník N

Ako si vybrať správne svetlo? Naučte sa čítať nápisy na škatuľkách žiaroviek

Foto – Flickr.com/Sam Wolff
Foto – Flickr.com/Sam Wolff

Svetlo u vás doma ovplyvňuje hladinu melatonínu a tým ovplyvňuje, ako sa cítite. Preto je dobré spoznať viac pojmov, než je len teplé a studené svetlo.

Píše Roy Furchgott, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Hoci technológie menia svetelný dizajn rýchlosťou svetla, stále neexistuje lepší spôsob, ako zvýšiť kvalitu bytového osvetlenia, než výberom správnej žiarovky. Nie je to však jednoduché, pretože dnes už máme na výber okrem klasických žiaroviek aj neónové trubice, kompaktné žiarivky, halogénové bodové svetlá aj LED svietidlá.

Väčšina z nás si pri nákupe žiaroviek vystačí iba s pojmami ako „mäkké biele“ či „denné svetlo“, tie však hovoria o svetle žiarovky zúfalo málo.

Existuje dobrý spôsob, ako si vybrať správnu žiarovku, a ten je na etikete žiarovkovej škatuľky. Nájdete na nej tabuľku so zložito vyzerajúcimi značkami, ktoré vám povedia všetko, čo o parametroch žiarovky potrebujete vedieť.

Keď sa raz naučíte čítať nápisy na balení žiaroviek, budete schopní vymeniť akýkoľvek druh žiarovky za iný a dosiahnuť pritom želaný efekt. Najskôr však musíte vedieť, čo sú to lúmeny, kelviny či index podania farieb.

1. Lúmeny

Prvou otázkou, ktorú by ste si mali položiť podľa Terryho McGowana z americkej asociácie výrobcov svietidiel, je, koľko svetla potrebujete. „Na to, aby ste získali odpoveď, bohužiaľ musíte pochopiť, čo je lúmen,“ vraví.

Lúmen slúži na vyjadrenie kvantity svetla. „Viac lúmenov znamená viac svetla,“ dodal Shaun Fillion, ktorý o svetelnom dizajne prednáša na Newyorskej škole dizajnu.

Viacerí ľudia si jas spájajú s počtom wattov. Tie označujú, koľko elektriny žiarovka spotrebuje, no podľa Filliona nehovoria nič o tom, ako jasne bude svietiť.

Meranie pomocou lúmenov je oveľa presnejšie. „Ak potrebujete porovnať dve žiarovky, pozrite si, koľko majú lúmenov,“ vraví McGowan.

Na škatuľkách žiaroviek sa však watty stále uvádzajú. Keď vydelíte počet wattov na obyčajnej žiarovke štyrmi, získate približný ekvivalent pre LED žiarovky. Primeranou náhradou za starú stowattovú žiarovku by tak mala byť 25-wattová LED žiarovka.

2. Farba svetla

Ďalším dôležitým ukazovateľom je farebná teplota svetla, ktorá sa meria v kelvinoch. „Je to trochu zvláštna škála, no z toho treba viniť kelvinistov,“ vraví McGowan.

Škála farebnej teploty. Foto – Wikipedia/Bhutajata

Táto stupnica vám povie, ako skutočne vyzerá modré svetlo alebo svetlo farby jantáru, a na rozdiel od označení ako „mäkká biela“ či „denné svetlo“ je veľmi presná.

Jantárové

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie