Denník N

Boss z východného Slovenska Róbert Okoličány dostal doživotie, ale polícii utiekol

Okoličány na súde v roku 2010. Foto - tasr
Okoličány na súde v roku 2010. Foto – tasr

Najvyšší súd v stredu odsúdil Okoličányho na doživotie, no napriek sledovaniu ušiel do zahraničia. Ešte cez deň bol pritom na východnom Slovensku.

Najvyšší súd v stredu odsúdil Róberta Okoličányho na doživotie. Poobede súd vydal aj príkaz na zatknutie a nariadil okamžitý výkon trestu. Okoličány bol už niekoľko rokov na slobode.

Podľa informácií Denníka N ho včera pre prípad rozsudku sledovala polícia, ale Okoličány jej ušiel do zahraničia a do väzenia nenastúpil. Ešte cez deň bol pritom na východnom Slovensku.

„Najvyšší súd obžalovaným okamžite nariadil výkon trestu a zároveň vydal príkaz na dodanie do výkonu trestu. V prípade Róberta Okoličányho odoslal príkaz príslušnému útvaru policajného zboru faxom. Najvyšší súd tak urobil bezprostredne po vynesení rozsudku a po následnom administratívnom spracovaní príkazu na dodanie do výkonu trestu o 15:51,“ povedala hovorkyňa súdu Alexandra Važanová. Doplnila, že NAKA mala e-mail zo súdu už 14:26.

Prokuratúra: Obráťte sa na políciu

Prokuratúra tvrdí, že Okoličányho útek nie je jej zodpovednosť a prokurátor bol v prípade len jednou zo strán v konaní. „Vzhľadom na to, že vo veci právoplatne rozhodol Najvyšší súd, predseda senátu odvolacieho súdu musí ihneď vydať príkaz na zadržanie odsúdeného na účel jeho dodania do výkonu trestu odňatia slobody. Takýto príkaz možno vydať až po vykonateľnosti rozhodnutia – v tomto prípade po vyhlásení rozsudku,“ napísala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

„V prípade, že predseda senátu takýto príkaz vydá, vykonávajú ho príslušné orgány Policajného zboru. V tejto veci teda prokurátor konať nemal a nemohol. Čo sa týka otázky prípadného sledovania osôb pred tým, ako boli právoplatne odsúdené, s touto otázkou sa treba obrátiť na Policajný zbor,“ dodala Predajňová.

„Minister vnútra verí, že sa aj v tomto prípade čo najskôr podarí dostať odsúdených do výkonu trestu tak, ako sa to polícii za posledné roky úspešne podarilo aj v takých prípadoch, keď osoby unikali spravodlivosti viac ako desať rokov,“ napísalo ministerstvo vnútra.

Polícia: Konali sme proaktívne

Polícia hovorí, že nepochybila, k úteku Okoličányho a k jeho sledovaniu sa však v stanovisku nevyjadrila. „Včera o 16:27 polícia zatkla jednu osobu a vykonávajú sa ďalšie opatrenia na zatknutie dvoch osôb, voči ktorým boli príkazy vydané. Od momentu, ako polícia obdržala príkazy zo súdu, realizuje všetky potrebné úkony na dodanie odsúdených osôb do výkonu trestu odňatia slobody.“

Polícia tvrdí, že voči nej ide o „neodôvodnené útoky“ a že konala proaktívne, narozdiel od súdov a prokuratúry.

„Opätovne je snaha vytvoriť vo verejnosti obraz o nečinnosti a nezákonnom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mafián Okoličány

Slovensko

Teraz najčítanejšie