Denník N

Američania stále váhajú, či zasiahnuť v Sýrii. Hrozí aj vojenský konflikt USA s Ruskom

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Spojené štáty stále zvažujú, ako odpovedia na chemický útok v Dúme, z ktorého vinia sýrsku vládu. Po rozsiahlejšom zásahu by sa mohli dostať do konfliktu nielen s Asadom, ale aj s Ruskom a Iránom.

Donald Trump bol v predvolebnej kampani voči Putinovi zmierlivý a hovoril, že chce zlepšiť vzťahy s Ruskom. Stal sa však presný opak a aj sám Trump hovorí, že vzťahy sú „horšie ako kedykoľvek v histórii vrátane studenej vojny“.

Môžu za to hlavne obvinenia o ruských zásahoch do volieb, sankcie, kauza Skripaľ aj kríza na Blízkom východe. Práve pre vojnu v Sýrii, ktorá trvá už sedem rokov, momentálne hrozí, že USA a Rusko by sa mohli dostať aj do otvoreného vojenského konfliktu.

Naznačujú to vyjadrenia Rusov aj Američanov, hoci je pravdepodobné, že v skutočnosti si konfrontáciu neželá ani jedna zo strán.

Rusi sú pripravení na americký útok

Trump v pondelok po víkendovom chemickom útoku v sýrskej Dúme povedal, že do 48 hodín sa rozhodne, ako budú Spojené štáty reagovať. V hre bol aj vojenský zásah, podobne ako minulý rok po chemickom útoku v Chán Šajchúne.

V stredu nakoniec na twitteri Rusku odkázal, nech sa pripraví na americké rakety. Rusi totiž predtým Spojené štáty upozornili, že ak na sýrske vládne ciele vypália rakety, zostrelia ich.

Ruský veľvyslanec v Libanone zašiel ešte ďalej a povedal, že Rusko nezostrelí len americké rakety, ale zaútočí aj na pozície, z ktorých boli rakety vypálené.

„Hovorí teda, že sa pokúsia potopiť lode, ponorky alebo zostreliť lietadlá – to je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie