Denník N

Ak si niekto prisvojí štát, je po štáte, odkazujú tvorcovia novej hry v SND

Monika Potokárová ako Antigona. Foto - Ctibor Bachratý
Monika Potokárová ako Antigona. Foto – Ctibor Bachratý

Slovenské národné divadlo cez víkend premiéruje Antigonu. Antický text sedí k zhromaždeniam Za slušné Slovensko, hovorí aj o odvahe žien ako Zuzana Hlávková.

Posledný mesiac chodili herci Slovenského národného divadla za ľuďmi na námestia, teraz môžu ľudia prísť za nimi. Novinka SND Antigona nie je len ďalší prírastok v repertoári, ani cvičenie na tému, ako dnes naložiť s klasikou, ktorá je povinným čítaním. Víkendová premiéra prichádza paralelne s ďalšími zhromaždeniami Za slušné Slovensko a antická hra ponúka nečakane veľa súčasných otázok a tém.

Čo sa (ne)zmenilo

„Od začiatku som vedel, že to je politická hra. V čase jej príprav sme sa rozprávali o Hedvige Malinovej aj o Zuzane Hlávkovej, o odvahe mladých žien postaviť sa voči štátu, aj o vlne hnutia #metoo,“ hovorí režisér Ondrej Spišák, ktorý antickú predlohu vníma ako nadčasovú.

„Sofoklova hra je geniálna. Za 2500 rokov sme sa vôbec nezmenili, riadia nás rovnakí démoni ako našich dávnych predkov. Žijeme v inom svete, plnom nových vecí, nových technológií, ale tieto veci nedokážu zmeniť našu podstatu.“

Antigonu v SND naprogramoval ešte predchádzajúci riaditeľ činohry Roman Polák. Po dvoch rokoch príprav a dvoch týždňoch skúšania však dostala úplne iné pozadie. Tím tvorcov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Kultúra

Teraz najčítanejšie