Denník N

Demokrat Pellegrini prekonáva jasnovidcov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak vláda nevládne dobre a jej činnosť sa blíži mafiánskym praktikám, ľudia nemusia čakať na koniec volebného obdobia.

Po minulotýždňovej demonštrácii som chcel napísať článok, kde som chcel prezentovať svoje jasnovidecké schopnosti. Týkali sa očakávaných komentárov zo strany vládnych činiteľov: chcel som predpovedať, ako zase budú spochybňovať počty ľudí na námestiach, ktorí nereprezentujú názor celého Slovenska a podobne.

Keby rešpektoval, tak by konal

Článok som nestihol napísať, predbehol ma predseda Ficovej vlády Pellegrini. Prekvapil ma však akousi pridanou hodnotou k už zaužívaným floskulám o protestujúcej menšine – hovoril o istej časti spoločnosti, ale pridal aj poznámku o inej časti, ktorá má rozdielny názor. Len ho neprejavila. Pellegrini sa však rozhodol rešpektovať aj tento neprejavený názor a stal sa tak otcom nového typu demokracie, kde najviac zaváži názor tzv. mlčiacej väčšiny.

Keby totiž rešpektoval názor protestujúcich ľudí, ako často opakuje, tak by aj konal. On však svojím nekonaním nerešpektuje názor týchto ľudí, ale ho ignoruje a dáva za pravdu nevyslovenému názoru. V tomto smere prekonáva moje jasnovidectvo, lebo vie rozpoznať myslenie mlčiacej väčšiny. Možno by mal dostať nejakú politologicko-psychologickú cenu, prípadne by mohol usporiadať svetové turné a predpovedať správanie sa mlčiacich väčšín v iných krajinách.

Ľudia majú právo na nespokojnosť

No ale, žarty nabok – je pravda, že na námestia nechodí celé Slovensko, ale to bolo aj v novembri 1989. Napríklad aj preto, že tam nechodila väčšina z 1,5 milióna komunistov v Československu, iní sa nemohli zúčastniť z najrôznejších dôvodov (rodinné, zdravotné, strach…) a je zbytočné o príčinách špekulovať. Rozhodujúca bola sila menšiny, ktorá prejavila svoj názor. Aj vtedajší stranícki a vládni činitelia spočiatku spochybňovali ich počty a hovorili o nepokojoch vyvolaných, prípadne aj platených Západom.

Isteže, teraz máme už demokraciu, ale to neznamená, že je všetko v poriadku. Ak sa ukáže, že vláda nevládne dobre a jej činnosť (respektíve činnosť najsilnejšej strany) sa blíži mafiánskym praktikám, ľudia majú právo vyjadriť svoju nespokojnosť a nečakať na koniec volebného obdobia. Už v antických Aténach sa to dialo pomocou inštitúcie zvanej ostrakizmus a príkladov z histórie je dosť.

Elita je vždy menej početná ako masa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie