Denník N

Lekárka: Kŕmenie dieťaťa nie je len o výžive, pri kontakte rodiča s dieťaťom sa prehlbujú ich vzťahy

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Samostatné kŕmenie dieťaťa z fľaše je nebezpečné – dieťaťu hrozí udusenie či zápal stredného ucha. „V prípade, že má dieťa už prerezané zuby, zvyšuje takéto kŕmenie aj pravdepodobnosť vzniku zubného kazu,“ vraví lekárka.

Neonatologičky Kataríny Maťašovej sme sa pýtali, akých chýb sa rodičia najčastejšie dopúšťajú pri kŕmení dieťaťa z fľaše, či záleží na tom, že je fľaša vyrobená zo skla alebo z plastu, a prečo je pre dieťa materské mlieko vhodnou potravinou.

Stretli ste sa na Slovensku niekedy s praxou samostatného kŕmenia dieťaťa z fľaše (z angl. bottle propping)?

Našťastie, nie. Na zahraničných internetových stránkach sú naozaj dostupné zariadenia, ktoré umožňujú kŕmenie dieťaťa tak, že zariadenie fľašu s mliekom „drží“ alebo podopiera dieťaťu v ústach. Pri jeho opise je zvyčajne ako pozitívum uvedená úspora času rodičov. Som rada, že na Slovensku podobné zariadenia nie sú v ponuke. Rodičia na Slovensku podľa mojich skúseností uprednostňujú blízky a osobný kontakt s dieťaťom aj počas kŕmenia a o podobné veci nemajú záujem.

Myslíte si, že uvedená prax je v poriadku, alebo by ste pred ňou varovali?

„Bottle propping“, čiže samostatné kŕmenie dieťaťa bez dozoru z fľaše podopretej napríklad vankúšom alebo iným spôsobom tak, že cumeľ s mliekom je v ústach dieťaťa, je z medicínskeho pohľadu nebezpečné. Odborníci varujú rodičov pred možnými rizikami. Celý takýto spôsob kŕmenia považujem za úplne nevhodný.

Katarína Maťašová (1967) 

je neonatalogička. Pôsobí ako predsedníčka výboru Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti a zástupkyňa prednostu Neonatologickej kliniky Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Martin.

 

Prečo?

Je tam viacero rizík, za najzávažnejšie považujem riziko udusenia. Príčinou je čiastočne fakt, že dieťa nie je počas kŕmenia dôsledne sledované.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie