Denník N

Politici uniesli vedu, pochodujem za vedu, lebo šaliem

Z minuloročného Pochodu za vedu. Foto - TASR
Z minuloročného Pochodu za vedu. Foto – TASR

Vedci na celom svete budú v sobotu pochodovať za vedu, aby ukázali, čo veda znamená, ako ju používať v každodennom živote a vyhnúť sa tak klamstvám manipulátorov. Hlavným heslom pochodu sa preto stalo: Science, not Silence! (Veda namiesto mlčania!).

Autor je neurogenetik, pôsobí vo Viedenskom výskumnom inštitúte molekulárnej patológie a Inštitúte evolúcie a kognitívneho výskumu Konráda Lorenza

Pochodujem za vedu, lebo šaliem. Áno, som šialený vedec.

Stal som sa vedcom, lebo som chcel pomáhať ľuďom. Venoval som sa výskumu spánku a bunkového delenia, ktoré súvisí s problematikou rakoviny a starnutia. 

Ale teraz je to, čo robím a to, na čom mi záleží, pod paľbou. Hnevám sa a šaliem na politikov za to, že uniesli vedu a popierajú ju pre vlastné sebecké záujmy. Doplatíme na to všetci.

Program pochodu za vedu v Bratislave

Pochod za vedu v Bratislave sa začne v sobotu 14. apríla od 13:00 na Hviezdoslavovom námestí a skončí sa okolo 15:00 na Námestí SNP pred Starou tržnicou.

Pred tržnicou prehovoria: Jakub Kapuš o kozmickom priemysle na Slovensku, učiteľ Juraj Smatana o dezinformáciach, hoaxoch a propagande a fyzik Juraj Tekel o význame základného výskumu. Biochemik Pavol Čekan sa ako úspešný biochemik prihovorí za platformu zijemvedu.sk a za Iniciatívu slovenských učiteľov vystúpi Vladimír Crmoman. 

Počas sprievodného programu môžete diskutovať aj s vedcami zo Slovenských planetárií, z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV či s členmi Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA, prvá slovenská družica skCube) a s odborníkmi z ďalších odvetví.

Podrobnejší program pochodu nájdete na oficiálnej stránke a na udalosti na Facebooku.

Dôvody, prečo sa pridať k pochodu v Bratislave, vedci vysvetľujú v krátkych video príhovoroch. 

Fyzik Juraj Tekel z UK pozýva na Pochod za vedu. Zdroj – YouTube

Veda namiesto mlčania

Potrebujeme konať, nie len pochodovať. Po minuloročnom celosvetovom Pochode za vedu vedci vyzývajú na akciu. Ak už musia pochodovať za pravdu a spravodlivosť aj vedci, mali by ste sa začať o ňu obávať a viac zaujímať aj vy. Komu dnes veriť? Ako sa veci majú a ako sa v nich vyznať? Ako sa vyhnúť manipulácii a podvodom, ktoré na nás často páchajú mocní? Prečo a ako si preverovať informácie? 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Veda

Teraz najčítanejšie