Denník N

7 dobrých správ: V Demänovskej doline objavili novú jaskyňu s krásnou výzdobou. Pomenovali ju Chladivý dych

Na Kilimandžáro vyliezla kvôli otcovi najmladšia horolezkyňa, rómsky chlapec prekonal predsudky a otvoril si vlastné kaderníctvo a Hričovský hrad vo voľnom čase opravujú dobrovoľníci. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Vymyslel hygienické vložky pre manželku

Na začiatku bol hollywoodsky film o Indovi, ktorý vymyslel menštruačné vložky. Ten inšpiroval ženy v troch indických mestách, aby sa samy pustili do takejto výroby. Film pritom vznikol na základe skutočnej udalosti.

Arunachalam Muruganantham hľadal pre svoju manželku najlepší spôsob ochrany počas jej menštruácie a vložky šesť rokov testoval. Vytvoril tiež prístroj, ktorý jeho prácu zrýchlil a uľahčil. Jeho manželka to nepovažovala za správne, keďže menštruácia je v Indii stále nevhodná téma, a preto od neho odišla.

„Nikdy sa nevrátila, o 20 dní neskôr som od nej dostal žiadosť o rozvod,“ povedal pre al-Džazíru. „To bolo moje prvé ocenenie, ktoré som dostal za svoju snahu.“

Vložky teraz predáva školám aj ženským organizáciám. Inšpiroval aj ďalšie ženy, aby si takto vo svojej situácii pomohli. V Indii má pritom prístup k hygienickej starostlivosti počas menštruácie len 10 až 20 percent žien, väčšina dievčat počas menštruácie radšej nechodí do školy.

2. Vystúpila na Kilimandžáro kvôli otcovi

Montannah Kenneyová má sedem rokov a so svojím otcom sa nestihla rozlúčiť. Rozhodla sa preto, že vystúpi na horu Kilimandžáro, kde jej otec pred štyrmi rokmi zahynul.

„Čím vyššie pôjdem, tým budem bližšie k nemu v nebi,“ povedal miestnym médiám.

Kenneyová absolvovala pred výstupom na najvyššiu horu sveta týždenný tréning so svojou mamou. Získala aj špeciálne povolenie, pretože podľa pravidiel musia mať horolezci smerujúci na Kilimandžáro najmenej desať rokov. Vrchol dosiahla za šesť dní a stala sa tak najmladšou horolezkyňou.

3. Diela ukradnuté nacistami vrátili potomkom pôvodných majiteľov

Dva výkresy rakúskeho expresionistu Egona Schieleho sa musia vrátiť do rúk jeho pôvodných majiteľov, potomkom obetí holokaustu. Rozhodol o tom newyorský sudca.

Diela boli súčasťou kolekcie, ktorú vlastnil rakúsky umelec Fritz Grunbaum predtým, ako mu ich zabavili nacisti a poslali ho do koncentračného tábora v Dachau, kde v roku 1941 zomrel.

Výkresy sa neskôr dostali do rúk Richarda Nagya, londýnskeho obchodníka s umením, a pred troma rokmi ich vystavovali v New Yorku. Keď Grunbaumovi potomkovia zistili, že diela sú na predaj, otvorili tento prípad s cieľom získať ich späť.

Newyorský sudca tento týždeň rozhodol v prospech potomkov, hoci Nagy tvrdil, že diela kúpil legálne a práva dedičov na dva Schieleho výkresy už dávno vypršali.

Sudca podľa agentúry Reuters uviedol, že newyorské zákony „chránia majetok oprávneného vlastníka, ak mu bol tento jeho majetok ukradnutý, aj keď tento majetok získal kupujúci s dobrou vôľou“.

Výkres s názvom Žena skrývajúca si tvár je jedným z dvoch diel, ktoré sa vrátia potomkom Fritza Grunbauma.

4. Na Liptove objavili novú jaskyňu

Jaskyniari objavili v Demänovskej doline novú jaskyňu. Vznikla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie