Denník N

Ako mama autistického syna si zvyknete na bolesť aj na izoláciu, ale nikdy nie na to, že vaše dieťa sa zraňuje

Mám desaťročného syna, ktorý prišiel na tento svet s diagnózou detský autizmus.

V roku 2008 sa mi narodil synček Dominik a ja som bola šťastná, že do našej rodiny pribudlo druhé dieťa, ktorému som chcela byť dobrou mamou. Dominik bol od narodenia veľmi citlivé dieťa, problematicky zaspával, bol senzitívny na zvuky okolo seba. Vyvíjal sa rovnako ako ostatné deti.

Po roku a pol sme spozorovali prvé odchýlky v jeho vývine, ktorým lekári neprikladali žiadnu pozornosť a bagatelizovali ich. Synček začal uprednostňovať motorické aktivity (vyliezanie, behanie, skákanie) pred verbálnou komunikáciou, prestal sa nám pozerať do očí.

Ak niečo potreboval, ťahal nás za ruku a my sme mali čoraz väčšie problémy odčítať, čo od nás chce. Dominik od roka a pol veľmi veľa rozprával. Tešili sme sa, že je rovnako šikovný ako jeho o dva roky staršia sestrička.

Jeho slová však neboli určené nám, nemali adresáta. Boli to presne zopakované texty z rozprávok alebo celé vety, ktoré zachytil z našej vzájomnej komunikácie.

V dvoch rokoch som videla v jeho vývine ďalšie problémy. U Dominika nefungovala motivácia k bežným činnostiam. Na moje výzvy „Poď, ideme sa najesť. Oblečieme sa a ideme von,” nereagoval. Mala som dojem, že zrejme nepočuje.

Urobila som pokus. V kuchyni som hodila na zem pokrievku z hrnca a on sa na silný zvuk okamžite otočil. So záujmom sa pozrel, čo sa stalo, ale nehľadal odpoveď v mojich očiach. Nevidela som v jeho tvári obvyklú detskú otázku: „Mami, čo sa stalo?“ Bez náznaku vzájomnej komunikácie pokračoval vo vyberaní vecí z police.

Svet, kam sa neviem dostať

Neustále si pre seba niečo rozprával. Pochopila som, že Dominik počuje, rozpráva, ale jeho svet sa nachádza niekde inde, kam sa ja dostať neviem.

Vyhľadala som psychologickú pomoc v centre špeciálneho poradenstva a v neurologickej ambulancii. Odborníci ma ubezpečovali, že synček je v poriadku. Vedela som, že musím pomoc hľadať inde.

Keď mal dva a pol roka,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie