Denník N

Popráv vo svete ubúda, Čína ich uskutočnila viac ako všetky krajiny sveta dohromady

Počet popráv na svete klesol už druhý rok za sebou. Čína oficiálne údaje tají, ale podľa odhadov ich vykonala niekoľko tisíc.

Podľa výročnej správy ľudsko-právnej organizácie Amnesty International s názvom Death Sentences and Executions in 2017 došlo v roku 2017 k 993 popravám v 23 krajinách sveta. Toto číslo je o štyri percentá nižšie ako v roku 2016 a o 36 percent menšie ako o rok skôr.

Z 993 oficiálne vlani zaznamenaných popráv až 84 percent spadá do štyroch krajín – Irán (507), Saudská Arábia (146), Irak (125) a Pakistan (60). Jedinou európskou krajinou, ktorá sa uchyľuje k týmto praktikám, je Bielorusko, ktoré vlani zaznamenalo dva takéto prípady.

Amnesty International tiež poznamenáva, že globálne klesol aj počet ľudí odsúdených na trest smrti. Kým v roku 2016 to bolo 3117 ľudí, vlani sa toto číslo znížilo o 17 percent na 2591.

Čína čísla tají

Predstavitelia jednej z najznámejších ľudskoprávnych organizácií však upozorňujú na to, že tieto štatistiky nezahŕňajú Čínu, ktorá informácie o počte exekúcií pred svetom tají. Napriek tomu, Amnesty International odhaduje, že v priebehu posledného roka najľudnatejšia krajina sveta realizovala niekoľko tisícov popráv.

„Pre Čínu platí, že to je najväčší kat na svete. Toľko ľudí, koľko zomrie na popravisku v Číne, nezomrie nikde inde. Dokonca jeden z našich zdrojov z čínskej univerzity v Pekingu hovorí o tom, že už to sú desaťtisíce, ba možno aj státisíce ľudí, ale nevieme to overiť, preto tieto čísla nezverejňujeme,“ povedala pre Českú televíziu hovorkyňa Amnesty International pre Českú republiku Martina Pařízková.

Aj v Číne má však počet popráv podľa politológa Stevea Tsanga, ktorý je šéfom SOAS China Institute, klesajúcu tendenciu.

„Nemyslím si, že sme svedkami nárastu popráv v Číne. K tomuto opatreniu siahajú zriedkavejšie ako v minulosti. Taktiež tam existuje všeobecná tendencia štátneho tajomstva. Avšak v krajine je stále dostatočne široká škála zločinov, za ktoré ľudia v Číne dostanú trest smrti. Zabitie, obchodovanie s drogami, vo veľkej miere aj korupcia a niektoré ekonomické zločiny spadajú do tejto kategórie,“ uviedol pre portál newsweek.com.

Drogové zločiny

Amnesty International vo svojej správe tiež upozorňuje na veľký počet trestov smrti za nenásilné činy, ako napríklad zločiny súvisiace s drogami. Pätnásť krajín uvalilo rozsudky smrti za tieto prehrešky a v štyroch krajinách (Číne, Iráne, Saudskej Arábii a Singapure), boli za zločiny spojené s drogami ľudia popravení. Napríklad v Saudskej Arábii a Iráne až 40 percent popravených bolo odsúdených za aktivity súvisiace s drogami.

Vlády niektorých štátov sa previnili voči medzinárodným konvenciám týkajúcim sa trestu smrti aj iným spôsobom. Irán popravil najmenej päť neplnoletých a ďalších osemdesiat ľudí mladších ako 18 rokov čaká na smrť v najbližšom čase. Japonsko, Maldivy, Pakistan, Singapur a USA popravili alebo odsúdili na najvyšší trest ľudí s mentálnym alebo intelektuálnym postihnutím.

Pozitívne trendy

Amnesty International prízvukuje niektoré optimistické signály. V prvom rade, počet popráv v Pakistane, teda v krajine s jedným z ich najčastejším výskytom, klesol v porovnaní s rokom 2016 až o jednu tretinu. V ďalších problémových krajinách, Iráne a Malajzii, prijali legislatívne dodatky, ktoré obmedzujú tresty smrti spojené s drogami.

Najpozitívnejší trend však Amnesty zaznamenalo v oblasti subsaharskej Afriky. V prvom rade sa popravy v roku 2017 uskutočnili len v dvoch krajinách (Somálsko a Južný Sudán), kým rok predtým to bolo až v piatich štátoch tohto regiónu. Okrem toho trest smrti zrušila, ako dvadsiata africká krajina Guinea a kroky vedúce k podobnému výsledku urobili aj Čad a Burkina Faso. V neposlednom rade, Keňa zrušila trest smrti nariadený za vraždu.

„Pokrok v subsaharskej Afrike posilňuje jej pozíciu ako majáka nádeje pre úplné zrušenie trestu smrti. Lídri regiónu nám dávajú nádej, že odstránenie tohto krutého, neľudského a ponižujúceho trestu je na dosah. Teraz, keď dvadsať krajín subsaharskej Afriky zrušilo trest smrti za všetky zločiny, je najvyšší čas, aby sa zvyšok sveta vydal v ich šľapajách a prenechal tento odporný trest knihám o histórii,“ neskrýval optimizmus generálny tajomník Amnesty International Salil Shetty.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie