Denník N

Trump a jeho spojenci zaútočili na tri ciele v Sýrii, Rusom a Iráncom sa vyhli

Lietadlo britských kráľovských vzdušných síl vzlieta zo základne na Cypre. Foto - AP
Lietadlo britských kráľovských vzdušných síl vzlieta zo základne na Cypre. Foto – AP

Aktualizované 11.10 – Americký prezident sa nakoniec rozhodol pre obmedzené letecké útoky zamerané na zastavenie používania chemických zbraní.

Spojené štáty, Veľká Británia a Francúzsko podľa očakávaní podnikli v sobotu nadránom koordinované letecké útoky na vládne ciele v Sýrii. Ide o reakciu na údajný chemický útok plynom z minulej soboty 7. apríla na sýrske predmestie Damasku Dúmá.

Zomrelo pri ňom najmenej 60 ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila, že 500 ľudí nieslo symptómy po útoku chemickými zbraňami. Dôkladné overenie však potrvá podľa expertov aj týždne. Paríž tvrdí, že jeho tajné služby dôkazy majú.

Naopak, Rusko to popiera a tvrdí, že to narafičili Briti, s ktorými majú vyhrotené vzťahy po pokuse o atentát na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa.

Slovensko vníma zásah spojencov ako snahu zamedziť ďalšiemu používaniu chemických zbraní proti civilistom v Sýrii. „Akékoľvek použitie chemických zbraní čo najostrejšie odsudzujeme a považujeme ho za neprípustné,“ povedal hovorca ministerstva Peter Susko.

Podľa rezortu diplomacie je nespochybniteľné, že v Sýrii došlo v uplynulých rokoch k opakovanému použitiu chemických zbraní proti civilnému obyvateľstvu, napriek tomu, že sýrska vláda už v roku 2013 na seba prevzala záväzky vyplývajúce z Dohovoru o zákaze chemických zbraní zlikvidovať svoje zásoby týchto zbraní, ako aj kapacity na ich výrobu.

Kde útočili

Ciele boli celkovo tri – jeden v hlavnom meste a dve pri Homse. Boli zamerané na objekty súvisiace so zakázanými chemickými zbraňami. Americký generál Joseph Dunford ich podľa BBC identifikoval ako tieto:

  • vedecké zariadenie v Damasku
  • skladovacie zariadenie chemických zbraní západne od Homsu
  • riadiace centrum a sklad chemických zbraní pri Homse

„Nebude to ponechané bez následkov,“ komentoval útoky ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie