Denník N

Ochranár Erik Baláž: Zničili sme si krajinu, otrávili vodu, z repky je bionafta, z kukurice bioplyn

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Jeden z najvplyvnejších ochranárov vstupuje do Spolu Miroslava Beblavého, stal sa jedným z troch podpredsedov strany.

Bol za zákazom ťažby v Tichej a Kôprovej doline v Tatrách a vznikla tam najväčšia divočina na Slovensku, vlani strhol desaťtisíce ľudí ku kampani My sme les. Erik Baláž vysvetľuje, prečo vstupuje do politiky, a hovorí aj o tom:

  • ako zobral ministra Žigu do pralesa a on mu tam rozpovedal svoju drevársku kariéru;
  • že národné parky v skutočnosti nechránime;
  • ako dotácie na poľnohospodárstvo ničia krajinu, pôda už neslúži na potraviny, ale na dotované spaľovne;
  • prečo malé vodné elektrárne nie sú ekologické a prečo niektoré treba zbúrať;
  • ako príroda využíva nanotechnológie.

Bolo to ťažké rozhodovanie ísť na Slovensku do politiky?

Je to ťažké, veľmi intenzívne to v sebe riešim. Stálo ma to niekoľko prebdených nocí, hovorím o tom s mnohými ľuďmi. Mám aj obavy. Jedna je, čo rodina – bývam v Liptovskom Hrádku a nechcel by som poškodiť rodinu. Ďalším rizikom je, že možno urobím veľmi veľa práce a nepodarí sa to. Vystúpim z doterajšieho života a ako politik veľa vecí už nebudem môcť robiť. A budem viac sledovaný.

Máte čo skrývať?

Nie. Ale keď politik niečo povie, každý sa k tomu vyjadruje. Som vo svojom vnútri veľmi slobodný človek a budem stále rozprávať to, čo si myslím, a robiť to, čo považujem za správne. Aj teraz ma kritizujú, napríklad lesníci, no očakávam, že to bude ešte intenzívnejšie.

Zavážilo pri vašom rozhodovaní aj to, že ľudia na Slovensku považujú politiku za špinavú?

Viem, že to tak ľudia vnímajú, je to však zjednodušenie. Ale áno, je to špina, videl som to po kalamite v Tatrách, kde sme robili blokádu v Tichej a Kôprovej doline. Tatry padli a o chvíľku boli rozparcelované pre pár vyvolených firiem, ktoré sa dostali k drevu za veľmi nízke ceny. Použili na nás políciu, celý čas sme bojovali so štátom. Videl som, ako z eurofondov stavajú cesty do starých lesov, aby ich mohli vyťažiť, inak by sa im to nevyplatilo. Alebo že si dajú dotácie na spaľovanie biomasy. Dotácie v poľnohospodárstve sú tiež problém. Je za tým veľmi veľa svinstva. To však neznamená, že v politike nie sú slušní ľudia.

Kto sú tí slušní ľudia?

Neodvážim sa pomenovať všetkých. Veľa komunikujem s Martinom Vavrinčíkom. Ale aj podľa toho, ako sa radím s ľuďmi, Miroslav Beblavý je v pohode. Párkrát sme sa stretli. Bol v Sieti a odišiel odtiaľ celkom zavčasu. Možno mohol aj skôr, neviem. Je v politike pomerne dlho a nie je naňho nič, čo by mohli vytiahnuť. Mám pocit, že sa dá tomuto projektu veriť. Určite by som nešiel do pochybných strán. Veľmi ťažko by som si vybral niečo iné. Určite by som nezakladal vlastnú stranu, to je pre mňa priveľké sústo.

Aká bude vaša úloha v Spolu?

Zistil som, že žiadna z existujúcich politických strán, ani z tých vznikajúcich, nebude schopná urobiť zásadné reformy v životnom prostredí, pokiaľ tam nepríde niekto môjho typu. Takých ľudí nie je na Slovensku zásadne veľa. Strany nechcú riešiť životné prostredie, pretože to ľudí na jednej strane nezaujíma a na druhej rozdeľuje. Keby Robert Fico povedal, že ide chrániť lykožrúta v Tichej doline,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie