Denník N

Právnik Bžán sa môže dostať k miliónom od štátu, Ústavný súd prijal jeho sťažnosť

Radomír Bžán po škandále tlačovku nezvolal, vyhlásenia posiela emailom. Toto je logo jeho kancelárie. Foto N – Tomáš Benedikovič
Radomír Bžán po škandále tlačovku nezvolal, vyhlásenia posiela emailom. Toto je logo jeho kancelárie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ústavný súd by mohol odblokovať 17,6 milióna eur na účte Bžánovej kancelárie, štát sa tam k nim môže dostať oveľa ťažšie.

Advokát Radomír Bžán, ktorého si najali nominanti Smeru na právne služby pre štát, by sa mohol v krátkom čase opäť dostať k 17,6 milióna eur od štátnej akciovky MH Manažment.

Hoci mu prokuratúra peniaze za spor o vodnú elektráreň v Gabčíkovej zablokovala, právnik sa sťažoval na Ústavnom súde a ten vo štvrtok jeho sťažnosť prijal. V praxi to znamená, že má veľkú šancu, že mu súd vyhovie a účet mu odblokuje.

Senát Ústavného súdu v zložení Marianna Mochnáčová, Milan Ľalík a Peter Brňák tlačovú správu k rozhodnutiu zverejnil v piatok, a hoci sa v nej píše o sťažovateľovi len v iniciálkach ako o A. k. JUDr. R. B. s. r. o., je jasné, že ide o Bžánovu advokátsku kanceláriu. O prijatí sťažnosti píše aj denník SME.

O Bžánovej sťažnosti na zablokovanie peňazí bude teraz tento senát rozhodovať. Má šancu?

„Keď sa na to pozrieme štatisticky, keď niečo Ústavný súd prijme na konanie, v drvivej väčšine prípadov sťažnosti vyhovie. To je fakt, ktorý sa dá vypozorovať z rozhodovacej činnosti Ústavného súdu,“ hovorí právnik Peter Kubina, ktorý má skúsenosti s konaním tohto súdu. Kedy by súd mohol rozhodnúť, nie je jasné. Podľa Kubinu niektoré veci rieši roky, iné však oveľa rýchlejšie – len niekoľko mesiacov.

Ústavný súd by tak mohol odblokovať peniaze na účte Bžánovej kancelárie oveľa skôr, než všeobecné súdy rozhodnú o žalobe štátu na advokáta za odmenu za spor o Gabčíkovo.

Právnik mohol podľa zmluvy s Fondom národného majetku a neskôr s MH Manažmentom dostať až 77 miliónov eur, s nominantmi Smeru sa však dohodol na odmene 17,6 milióna eur, ktorú mu aj vyplatili. Štát sa rozhodol o odmenu súdiť až po tom, ako sa kauza Bžán prevalila v médiách a stal sa z nej obrovský škandál.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Milióny právnikovi Bžánovi

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie