Denník N

Prekvapili a sklamali ste nás, stále sa však môžete pridať do klubu, hovorí britský veľvyslanec na Slovensku

Britský veľvyslanec na Slovensku Andrew Garth. Foto – Britská ambasáda na Slovensku
Britský veľvyslanec na Slovensku Andrew Garth. Foto – Britská ambasáda na Slovensku

Slovensko svojou pozíciou pri Skripaľovi podľa britského ambasádora vyčnieva v EÚ, NATO aj V4. „Čakali sme väčšiu solidaritu,“ hovorí otvorene Andrew Garth.

Napriek diplomatickej povahe svojej práce britský veľvyslanec Andrew Garth otvorene hovorí o sklamaní z toho, že Slovensko sa nepridalo k spojencom a nevyužilo príležitosť zo solidarity vyhostiť ruských nedeklarovaných spravodajských dôstojníkov. „Čakali sme viac než stiahnutie vášho veľvyslanca z Moskvy,“ hovorí. 

Ste si na sto percent istý, že to nie je žiadna „hra“ zo strany vašej vlády a že novičkom skutočne útočil v Salisbury ruský štát?

Absolútne, britská vláda to vyhodnotila, že bol použitý novičok, čo teraz potvrdila aj správa Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Išlo o armádou vyvíjaný nervový jed veľmi vysokej kvality. Niet pochýb o tom, čo to bola za zbraň. Stále hovoríme, že veľmi pravdepodobne to bol ruský štát, ktorý podnikol tento útok na území Spojeného kráľovstva.

O tom, že išlo o novičok, nemalo pochybnosti ani vaše armádne laboratórium Porton Down, ani OPCW, tie však nemali v opise práce určiť jeho zdroj. Čo vás vedie k tomu, že za vinníka považujete Putinov režim?

Pretože Rusko už má za sebou podobné útoky v minulosti – pozrime sa napríklad na prípad Alexandra Litvinenka, ktorého zabilo rádioaktívne polónium 210. Vyhlásenie samotného ruského prezidenta Vladimira Putina bolo jasné: považuje ľudí ako Sergej Skripaľ za zradcov a duma schválila zákon, ktorý takéto atentáty povoľuje. Mali motív – Skripaľ bol dvojitý agent.

Motív tu je určite, to však nie sú priame dôkazy. Majú ich k dispozícii vaše tajné služby?

Záležitosti týkajúce sa našich tajných služieb a spravodajských informácií nemôžem komentovať.

Kritici britskej verzie však hovoria: ukážte nám dôkazy. Sú tie, ktoré ste mali možnosť vidieť z prostredia tajných služieb, dostačujúce?

Všetky dôkazy smerujú k tomu, že len štátny aktér, akým je Rusko, mohol vyrobiť a použiť novičok. Rusko to popiera, ale aj ruskí vedci potvrdili, že na ňom robili. A jeho použitie a doručenie na miesto činu nie je jednoduché. V liste, ktorý včera poslal poradca pre národnú bezpečnosť generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi, poukazuje na ďalšie dôkazy. Jedným z nich je informácia o ruskom programe, ktorý testoval použitie chemických zbraní vrátane ich aplikácie na kľučky dverí. Všetky znaky ukazujú na Rusko. Musíte sa tiež pozrieť na tú obrovskú dezinformačnú kampaň, ktorú vedie Kremeľ.

Objavujú sa tiež argumenty, že tak ako pri zbraniach hromadného ničenia v Iraku teraz Západ klame pri Salisbury.

Tieto dve veci sa nedajú porovnávať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Otrava Skripaľa

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie