Denník N

Drsná staroba Japoniek: radšej sa nechajú zavrieť do väzenia, ako by znášali samotu a chudobu

Japonka Misao Okawa pri oslave svojich 117. narodenín. Foto – TASR/AP
Japonka Misao Okawa pri oslave svojich 117. narodenín. Foto – TASR/AP

Demografické problémy ostrovného štátu si odnášajú hlavne ženy. Systém ich trestá za materstvo, v starobe ich často čaká núdza.

Pani T. má 80 rokov. Vo väzení je štvrtýkrát za posledných desať rokov. Momentálne sedí za krádež tresky, semienok a panvice. Dostala dva a pol roka, a to preto, že súd ju už považuje za recidivistku. Pani T. je vo väzení spokojná. Netrápi ju neistota, finančné problémy ani vyčerpanosť zo starostlivosti o takmer nehybného manžela po porážke, ktorý ešte trpí aj demenciou a halucináciami.

„Keď som prvý raz kradla v obchode, mala som pri sebe peniaze. Ale rozmýšľala som nad svojím životom. Nechcela som ísť domov a nemala som kam ísť. Požiadať o pomoc vo väzení bola jediná cesta,“ povedala reportérom agentúry Bloomberg, ktorí niekoľko mesiacov strávili rozhovormi s väzenkyňami v seniorskom veku. Ich príbehy sa v mnohom podobali osudu pani T. Rovnako ako ona, ani ony nevideli iné východisko zo svojej životnej krízy ako to, že sa dali opakovane zavrieť do väzenia.

Podľa väzenských štatistík tvoria seniorky 20 percent osadenstva ženských väzníc. 90 percent z nich poslali do väzby za krádeže v obchodoch či na trhoviskách. Tieto ženy sa na súdoch vôbec nebránia, neusilujú sa o vyvolanie súcitu a zníženie trestu. Skôr naopak: boja sa, čo s nimi bude po prepustení.

Chudoba a zlé postavenie

V Japonsku je všeobecne nízka kriminalita a málo násilných trestných činov. Štatistiky však ukazujú, že skupinou, kde počet páchateľov trestných činov stúpa, sú práve seniori a špeciálne seniorky. Začína sa to odrážať už aj na charaktere väzníc. Stúpajú im náklady na zdravotnícku starostlivosť, musia najímať extra personál, ktorý seniorom asistuje pri základných hygienických úkonoch.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Životy žien

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie