Denník N

Tváre cudzincov sa stanú reklamou na dôveru

Foto - Aleš Vojtášek
Foto – Aleš Vojtášek

Mestské citylighty zväčša slúžia na propagáciu reklamy, ale počas festivalu [fjúžn] ukážu tváre cudzincov, ktorí sa rozhodli žiť a pracovať na Slovensku.

Vlani Aleš Vojtášek vyberal a fotografoval ľudí, ktorí sa stali neoddeliteľnou súčasťou Slovenska, hoci miesto, ktoré nazývajú domovom, je neraz vzdialené tisícky kilometrov. A okrem fyzickej vzdialenosti sú to najmä mnohé kultúrne či spoločenské rozdiely, ktoré ich mohli od života v našej krajine odradiť. Lenže oni prišli a ostali tu bývať, pracovať, založili si rodiny a stali sa súčasťou našich životov. Ba čo viac, časť svojej pôvodnej kultúry priniesli aj k nám. Bez ich bistier, umenia, znalostí a často aj správneho odstupu a pohľadu na našu krajinu tak trochu zvonka si to už ani nevieme predstaviť. Séria s názvom I AM IN bola súčasťou vlaňajšieho festivalu [fjúžn].

Tento rok sa Aleš Vojtášek rozhodol pokračovať a hľadal ďalších cudzincov žijúcich na Slovensku. Voľne tak nadväzuje na začatú prácu a snaží sa na tému integrácie pozrieť trochu obšírnejšie. „Kľúčovým pojmom, ktorý vyjadruje aktuálnu kolekciu, sa stalo slovo dôvera. Tá sa v najrôznejších podobách zrkadlí v konkrétnych životných príbehoch, keďže integrácia je dlhodobý proces a zasahuje do rozličných oblastí života od práce až po lásku,“ hovorí Aleš Vojtášek.

Festival [fjúžn] zameraný na komunity migrantov a cudzincov žijúcich na Slovensku sa začne 20. apríla a potrvá týždeň, organizuje ho Nadácia Milana Šimečku.

Osobnosti, ktoré Vojtášek tento rok vybral, sa podľa neho rozhodli ostať na Slovensku aj napriek tomu, že to tu možno na začiatku nemali ľahké. „S dôverou ostávajú verní našej krajine aj v turbulentných časoch, keď nie jeden Slovák hľadá útočisko v zahraničí,“ hovorí Vojtášek.

Lilit Mamikonyan. Foto – Aleš Vojtášek
Omar Mirza. Foto – Aleš Vojtášek

Na fotografiách série s názvom /trʌst/, ktoré uvidíte na mestských citylightoch, sú napríklad Omar Mirza, teoretik umenia a kurátor, ktorý má korene v Libanone a roky sa u nás venuje súčasnému umeniu, francúzsky cukrár Yoann Messelmi alebo Lilit Mamikonyan, ktorá pochádza z Arménska a pôsobí v oblasti digitálneho bankovníctva.

„Osudy týchto ľudí sú živou a dynamickou súčasťou spoločnosti a formujú aj našu spoločnosť ako celok,“ hovorí Aleš Vojtášek. Aj preto mal chuť vyjsť s týmito portrétmi z uzatvorenej galérie do ulíc a využíva formu, ktorá zväčša slúži iba na šírenie reklamy. „Teraz citylighty poslúžia na ušľachtilejší cieľ. Umožnia nám stretnúť sa s príbehmi ľudí na miestach, kde prirodzene patria a kde bežne vznikajú – na ulici,“ dodáva Vojtášek.

Aminata a Fatou Diarra. Foto – Aleš Vojtášek
Yoann Messelmi. Foto – Aleš Vojtášek
Aleš Vojtášek – výtvarník a fotograf, ktorý sa zameriava najmä na umeleckú a módnu fotografiu; pracuje aj s kolážou, maľbou, videom a formou inštalácií. Zaujímajú ho témy reflektujúce súčasné spoločenské otázky. Má za sebou viacero výstav a umeleckých projektov doma aj v zahraničí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie