Denník N

Premiér pár hodín pred protestmi: Gašpar je maximálny profesionál

Predseda vlády Peter Pellegrini. Foto N - Tomáš Benedikovič
Predseda vlády Peter Pellegrini. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pellegrini kritizuje organizátorov pochodov Za slušné Slovensko za to, že dávajú ministrovi vnútra ultimáta, ale zároveň sa s ním odmietajú stretnúť.

Predseda vlády Peter Pellegrini niekoľko hodín pred začiatkom ďalších protestov Za služné Slovensko povedal, že policajný prezident Tibor Gašpar je mužom na svojom mieste. „Je to maximálny profesionál,“ vyhlásil v diskusnej relácii TA3.

Pellegrini obhajuje Gašpara okrem iného tým, že polícia pod jeho vedením funguje a má výsledky. Ako manažér zároveň oceňuje to, že Gašpar chodí na rokovania pripravený. „Je vecný, v jeho reči nie je žiadny balast. Je radosť s ním robiť,“ dodal Pellegrini.

Odchod Gašpara je jednou z hlavných požiadaviek organizátorov protestov, ktoré majú v nedeľu poobede prebehnúť v Bratislave a Humennom. „Každý deň, ktorý je Tibor Gašpar policajným prezidentom, klesá dôvera v políciu, klesá dôvera v to, že štát vie ochrániť svojich občanov,“ uviedli organizátori v piatok.

Na odchod vyzýva Gašpara aj časť opozície i prezident Andrej Kiska. „Pri menovaní novej vlády a pri rozhovore s ministrom vnútra som povedal, že výmena kľúčových ľudí v polícii, medzi ktorých, pravdaže, patrí aj policajný prezident, je kľúčovou vecou k tomu, aby sme mohli naspäť začať budovať dôveru ľudí v políciu,“ vyhlásil Kiska začiatkom apríla.

Drucker pod tlakom

Okrem vyhlásení, že Gašpar je maximálny profesionál, nepovedal Pellegrini k jeho budúcnosti nič konkrétne. Rozhodnutie o odvolaní či neodvolaní Gašpara je podľa premiéra výsostnou právomocou ministra vnútra Tomáša Druckera (Smer).

„Je to jeho zodpovednosť, ja mu nebudem odkazovať cez médiá svoj názor,“ dodal premiér.

Drucker hovorí, že už rozhodol, čo s Gašparom urobí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie